sourze.se

Bättre att läsa Sourze än Bibeln

Att botanisera bland böckerna på ett bibliotek är onekligen spännande. Man vet aldrig vilken verkan en bok kan få för ens liv och tänkande

Den fråga som sysselsätter alla litteraturintresserade är vilka böcker och texter man ska läsa. Man kan ju inte läsa allt utan bara en ytterst liten bråkdel. Det mesta som skrivs är dessvärre bara strunt och meningslösheter och då gäller det verkligen att hitta rätt i det enorma utbudet. Lena Andersson skrev häromdagen i DN: "Litteraturen låter sig aldrig fångas in, den är rik som mänsklighetens många temperament och sinnestillstånd. Den är fantasi, klarsyn, originalitet, stilistisk form och innehåll".

Det krävs en viss begåvning och erfarenhet för att hitta rätt. Och att gå sin egen väg när man väljer. Att läsa Hjalmar Bergmans samlade verk ger troligen mindre i utbyte än att läsa Sven Brittons Motrot i DN: "Tro att du är nåt". Visserligen har jag en misstanke om att Britton har en dragning åt det katolska hållet, men det visar bara att människan i grunden är obegriplig. Jag tror inte jag har läst något av Bergman. Och jag tänker inte göra det heller, vad än litteraturvetarna skriver. Jag har dock läst några av Dostojevskis böcker, men där är det också slutläst. Hans religiösa grubblerier och ångest lockar mig inte längre.

För ett tag sen läste jag i ett svep ett 30-tal av Henning Mankells böcker. Han är förvisso lättläst, men det är ändå ingen bortkastad tid att läsa honom. Jag hittade en del visdomsord och guldkorn. Frågan är hur mycket jag kommer ihåg av innehållet efter ett halvår. Vore kanske en god idé att i minnet repetera vad som fastnat. Det finns en del som tycker att man ska läsa Bibeln. Men där är det alldeles för mycket krig och politik och förföljelse av andra människor. Det räcker nog med att läsa Ordspråksboken. Då är betydligt mer givande att gå till Sourzes samlade verk. Där kan man i stället för enfald tala om mångfald av röster.

Litteraturens värld är oändligt rik och man hinner bara skumma lite på ytan. Jag är rädd för att det sista jag kommer att tänka innan jag slocknar in för gott är: I femtio års tid har jag tänkt att nu måste jag äntligen läsa Robert Musils "Mannen utan egenskaper". Men nu är det typ kört. Fan också!


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2011 13:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: