sourze.se
Artikelbild

I have a dream

Sourze är tio år idag. Målet är att blir störst i Sverige. Aftonbladet startade på 1840-talet och är störst idag. Det ska bli intressant att se var Sourze är om ytterligare tio år.

I have a dream - gud så pretentiöst... jo, men jag har en dröm, om Sourze - om att alla skrivkunniga människor i Sverige - och i resten av världen för den delen - ska inse att de har något omkring sig, som de kanske inte har lagt märke till fullt ut, men som är helt fantastiskt. Jag vill att de ska inse att de har något som skulle gjort vem som helst till stjärnreporter på världens mest prestigefulla tidningsredaktion för bara, säg, 20 år sedan. Ja, hade man kommit in på redaktionen på t ex New York Times 1990 och sagt "Hej, jag har ingen speciell skrivarbegåvning och ingen utbildning i eller erfarenhet i övrigt av journalistik, men jag har något annat: jag har tillgång till ett nätverk av information med över hundra miljoner databaser - omedelbart, när jag vill. Fråga mig vad som helst så kan jag ta fram informationen inom någon minut max. Fråga mig vad de skriver i vilken dagstidning som helst i världen idag, eller fråga mig om fakta om vad som helst eller om ett telefonnummer till någon, var som helst i världen. Eller be mig upprätta direktkontakt med någon i världen, en politiker, en vetenskapsman, vem som helst, som du kan namnge och vet något om var hon eller han befinner sig eller gör, jag ordnar det. Dessutom har jag detta i form av en liten sak som jag har här i innerfickan, som inte bara gör detta, utan även kan ta bilder och filma med så fin upplösning att du kan dra upp en bild från den på en jättestor reklampelare utan att den blir grynig. Jo, jag kan därmed förstora detaljer i bilden jag tar, jag vet inte hur många gånger, kanske 50 och se detaljer. Bilderna eller filmerna jag tar med grejen kan jag skicka vart som helst på jorden från grejen självt, utan att använda t ex fax, och snabbare. Och jag kan lagra bild- och ljudinformation motsvarande kanske 20-25 långfilmer i grejens minne. Jag undrar om ni skulle vilja erbjuda mig jobb som reporter." Hade man sagt det, och kunnat bevisa det, så som man kan idag, skulle man ha fått jobb direkt, det finaste mest välbetalda jobbet.

Ja, det här har alla idag, om de vill och inte nog med det, de har tillgång till en egen kombinerad tidningsredaktion, TV- och/eller radiostation, som är världstäckande i samma ögonblick någon väljer att använda den. Alltså, parallellt med det jag annars sysslar med i livet, kan jag vara journalist - den bästa, om jag bara har lite känsla för att sammanställa information och förmedla den på ett intressant sätt. Sourze vill vara den första tidningen som fullt ut utnyttjar detta. Genom att sålla och välja, redigera och sätta rubriker tror vi oss då kunna skapa framtidens dagstidning, världens mest intressanta, med störst mångfald av skribenter, först i Sverige, sedan kanske i andra länder. Jobbet på Sourzes redaktion har därmed potential att vara kanske det roligaste man kan ha i medievärlden. Varje dag innebär kontakter med massor med helt nya människor, som råkar sitta bäst till för att förmedla eller fördjupa en nyhet just den dagen.

Sourze har just börjat jobbet med detta, så det är bara att hänga på. Jag vi har ännu bara hållit på i tio år, alltså ingen tid alls med hänsyn till att målet är att bli framtidens dominerande massmedium. Det tar nog en stund. Beständiga företag växer långsamt, även på internet, tror jag. Växer man för fort är det risk att man blir en dagslända. Aftonbladet startade på 1840-talet och är störst idag. Det ska bli intressant att se var Sourze är om ytterligare tio år. Hur många artiklar har du skrivit i Sourze då?


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2011 00:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: