sourze.se
Artikelbild

Kungen är mobbad!

"Kungahuset är ju en realitet, inte något slags symboliskt fantasifoster som människor kan attackera hur som helst. Kungahuset finns nu. Man kan inte trolla bort det. Man kan inte skrika så att det försvinner."

Jag läser jätterubrikerna på framsidan av skittidningen Aftonbladet den 25 december, dagen efter julafton: "LÄMNA TRONEN, KUNGEN – Majoritet vill att Victoria tar över i förtid".

Detta enligt en ny Sifoundersökning, påstås det. Jag ids inte ens titta på procenten ordentligt, eftersom den är så missvisande, men jag kan inte låta bli att glutta! 15 vill att Victoria ska ta över så snart det går. På stora A3-sidor med tårtbitscirklar ser man att 82 har oförändrat förtroende för kungen, minskat förtroende har bara 14 . 21 vill avskaffa monarkin! 21 ! Det är väl inte majoritet?

Vad betyder uppmaningen på dubbeluppslaget på juldagen: "ABDIKERA, KUNGEN"? Det är en "disgrace" för Sverige att skriva så om vår nuvarande kung! Kvällspressen är värsta skvallertidningarna! Här pratar man om kungen och hans familjs privatliv som om det skulle angå svenska folket. Man anklagar drottning Silvia i pressen för att ha alzheimer och man kollar hur mycket prinsessan Madelaine röker på sin fritid. Vem har med det att göra?

"Kungen vill hålla allting inom familjen", säger tidningen vidare och "ett varumärke ska vårdas, en monarki ska bevaras". Ja, vad är det för fel med det? Om man vill att kungen ska lämna tronen, kan man inte skicka en delegation för att prata med honom privat och försöka förmå honom abdikera då, om det är så viktigt? Måste man ständigt slänga honom till vargarna för det?

Kungahuset är ju en realitet, inte något slags symboliskt fantasifoster som människor kan attackera hur som helst. Kungahuset finns nu. Man kan inte trolla bort det. Man kan inte skrika så att det försvinner. Man måste använda intelligens om man ska ändra det till det bättre, inte använda stupstock!

"Kungen avskyr att man skriver om familjens privatliv" står det i tidningen. Ja, men det är väl självklart!? "Jag ser det som en trolig utveckling, att monarkin är borta i Sverige om 30 år" säger Herman Lindqvist, kungahistoriker. "Så risken finns att Victoria aldrig blir drottning" fortsätter han. Ska man höra på det här tjatet om kungafamiljen i trettio år till då?

Jag säger bara, stackars kungen! Så mobbad som han blivit i Sverige. Han har säkert tagit skada! Under kungens senaste offentliga framträdande under året vid Svenska Akademiens högtidsstund i Börshuset i centrala Stockholm den 20 december, skyndar han in i värmen, utan att säga ett ord till de väntande journalisterna. Det undrar jag inte på! Det gjorde han förbannat rätt i! Jag skulle gjort samma sak själv om jag blivit behandlad på det sättet år ut och år in.

Tänk att folk inte kan skilja på privat och offentligt. Och tänk att svenska pressen inte har mer stil och etikett, än att de kan respektera kungen och hans familj som en samhällsfaktor, utan till varje pris måste sänka kungahusets representanter, hänga ut deras privatliv och spy på den människa som ska representera Sverige i världen! Vilken jävla pressetik!

Det är mobbing av högsta grad att attackera vår kung dagligen och stundligen. Alltså riktig mobbing anser jag!

Under julen, då man ska höja upp varandra, sänker man istället den enda representant vi har i landet, en representant som skött sitt uppdrag på sitt eget vis, liksom alla andra människokungar. Och skulle det bli bättre om man avskaffar kungahuset eller om Victoria blir drottning?

Kungahuset har en speciell uppgift. Har inte folk fattat det ännu? Att mobba vår kung, ger inte ett särskilt bra betyg på hur klimatet ser ut i Sverige i dag.

Skäms, svenskar!


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2010 08:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: