sourze.se

Tomtemötet

Min spontana reaktion på tomtemötet på Gotland är endast positiv, men vad som är konstigt är att vi tomtar inte längre får ha vårat eget skägg eller skäggen som vi kan köpa på marknaden till marknadspriser.

Flyget landade med dunder och brak, det var ett fasligt oväder, det kom som en överraskning även för piloten som flög det lilla flygplanet från Kullavik. Men nu var vi på Gotland även om landningen kanske inte var något som man gav spontana applåder för.

Taxin som skulle hämta oss stod där och tickade, men vad gjorde detta nu när vi fått en massa pengar från EU? Men så många nya bestämmelser som tillkommit i och med att EU blandade sig i leken...

Jag har funderat, tänkt till, kan njuta av pengarna som vi får, även om de bara kommer om vi gör som ministrarna säger. Det är tryggt, men det finns en stor mängd krav. Det kommer att ta lång tid innan vi kommer fram till beslut om hur vi ska gå förbi, hur vi ska ta oss runt med alla nya regler. Om vi inte anpassar oss till regelverket uteblir bidraget från EU. Det kallar vi tomtar för makt, eller maktmissbruk från maktens korridorer, en regelrätt styrning. Vad vet gubbarna i Bryssel om tomtarnas yrke, skägg och verkstaden?

Nåväl, nu var det bara till att komma i väg till biblioteket där vårt möte skulle äga rum.

Vi var nästan etthundra tomtar som anmält oss. Fem stycken kom från Skåne. Vi tog en titt på dagordningen – det var inte många punkter, mest om skägget och om vår kommande framtid och existens.

Äntligen blev det tyst i lokalen. Minister Olofsson stegade upp på podiet och började kackla som en kalkon. Det gick inte att hejda henne, ingen lyssnade, alla buade när hon berättade om att staten inte skulle gå in och förhandla eller tillsätta mer pengar för vår tomteverkstad. Det var kris, det fanns inte jobb längre, skägget har blivit alltför dyrt, det går inte längre att hantera.

Nu gäller det att rädda verkstaden också eller ska staten sälja till Kina? Nä, så fan heller. Nu gäller det att visa vilka vi tomtar är, stå upp för vårt yrke och all vår kunskap. Så mycket forskning vi lagt ner på den gamla fina verkstaden som vi skapat under många hundra år. Skall hon bara stå där och snacka smörja? Nä, ut med kärringen. Nu får det vara nog.

Vår enda chans är att rösta för någon som vill kämpa för tomtedemokratin och vår arbetsrätt. Vi kan inte ha en Minister Olofsson, hon kämpar inte för oss utan säger ja till allt som EU satt på sin meny. Hon är en äkta EU-kramare. Hon har fått för mycket makt över oss tomtar, vi måste påverka vår egen framtid.

Vi tomtegubbar borde vara smalare och vassare, borde vara en självklarhet för alla hustomtar som har ansvar och respekt för yrket. Det handlar om vår yrkesstolthet.

Alla tomtarna bestämde sig under mötet för att här ska inte brysslas, här ska inte införas ett gemensamt tomteskägg, som vi stod i begrepp att göra. Inga får ämnade vi att klippa heller. Skitsnack att vi har skäggkris, vi borde få kontrollera skäggvalven, det finns säkert hur mycket skägg som helst, men vi gissar att A Borg och M Olofsson själv vill lägga beslag på allt skägg för att sälja till kineserna. Demokratin kan verkligen ifrågasättas. Den existerar inte för alla och inte för oss tomtegubbar och tomtegummor.

Vi tog upp att Agenda hade ett reportage om vårt skägg men ingen kunde ta ett beslut eller vågade avge några löften, G Hägglund mumlade i programmet om att vi skulle vara vanliga tomtar. Undra vad han menar med "vanliga tomtar"? G Schyman tog upp tvångskvoteringen för att fler kvinnor skulle vara med? Men hur blir det med skägget då? Skall det försvinna helt?

Alla tomtarna buade ut ministrarna. Tomtarna var överens. Nu skulle de starta ett eget parti. Ett tomteparti. Vi ska slåss för vårt skägg för vår tomteverksstad, vi ska inte behöva slåss för vår tomtedemokrati. Nä, nu ska vi stifta tomtelagar. Bryssel ska inte längre få styra oss.

Nu ska vi klä ut oss i vår käraste lek att få vara tomtar, i vårt eget skägg, inte med EU:s regelskägg som endast fick vara en decimeter, grått i färgen och helrakt. Vi tar vårt gamla hederliga syntetiska skägg, det är ju då vi får vara vanliga svenska tomtar.


Om författaren

Författare:
Birgitta Sandblom

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2010 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: