sourze.se
Artikelbild

Dårfinkar och dönickar i The Romantics

"The Romantics är Niederhoffers långfilmsdebut. Handlingen kretsar kring sju bästa vänner – alla medlemmar av den eklektiska collegeklicken the Romantics."

Betyg: VG
Titel: The Romantics
Genre: Komedi/drama
Regi: Galt Niederhoffer
Manus: Galt Niederhoffer
Musik: Jon Sadoff
Medverkande: Katie Holmes, Anna Paquin, Malin Åkerman, Elijah Wood, Candice Bergen, Adam Brody med flera.
Speltid: 95 min.


Som om att fylla 30 år och vara höggravid inte var tillräckligt, passade också Galt Niederhoffer på att skriva sin andra bok "The Romantics", som så småningom blev manus till denna film med samma namn. På väg in i en ny fas i sitt liv kunde hon inte låta bli att kasta återblickar mot sina vilda ungdomsår, fyllda av känslan av att vara fri, fri, fri. De åren är passerade men vännerna finns fortfarande kvar. Med det i åtanke avslutade Niederhoffer manuskriptet och en vecka senare bar det av i illfart till BB.

Även om "The Romantics" premiärvisades på årets Sundancefestival, så är Niederhoffer ingen främling i Sundancesammanhang. Hennes filmer – hon har producerat ett dussintal: "Grace is Gone", "Dedication", "Prozac Nation", "Lonesome Jim", "The Winning Season", "The Baxter", "After.Life" med flera – har vunnit utmärkelser här sedan 1997. Då knep Morgan J. Freemans "Hurricane Streets" publikpriset. Niederhoffer är inte bara filmproducent, regissör, bok- och manusförfattare, utan också en av grundarna till Plum Pictures, en av New Yorks mest produktiva indiefilmbolag.

"The Romantics" är hennes långfilmsdebut. Handlingen kretsar kring sju bästa vänner – alla medlemmar av den eklektiska collegeklicken the Romantics. De har samlats till ett bröllop i Maine. Det är två av deras egna som ska slå det ihop: Lila Anna Paquin och Tom Josh Duhamel. Brudtärna är Laura Katie Holmes, Lilas rumskompis från college. De har delat vått och torrt men också varit rivaler under flera år om samme man – Tom. Kvällen innan bröllopet, under en blöt förfest, sätts vänskaper och allianser på prov. Efter ett midnattsdopp försvinner nämligen brudgummen...

Niederhoffer har samlat ett 2010-talets brat pack som inkluderar: Anna Paquin, Katie Holmes, Elijah Wood, Andy Brody, Malin Åkerman och Josh Duhamel. Paquin är helt underbar som den kontrollerade, rationella och rivvassa Lila hon slår en ren knock out i sovrumsscenerna med Josh Duhamel, iklädd nattlinne och med en illgrön ansiktsmask på. Hennes rollfigur är raka motsatsen till Katie Holmes känslosamma, fantasifulla och intuitiva Laura. Liv Tyler var till en början påtänkt för rollen som Laura men ersattes av Holmes. Hennes gestaltning av någon som fått hjärtat krossat och bara har en natt på sig att läka såren är bra, till och med mycket bra. Det är hennes bästa skådespelarinsats på mycket länge. Inspelad med en digital Hi8-kamera har filmen fått en abrupt intimitet, som kommer väl till pass.

Denna kärlekshistoria blåser nytt liv i genren generationskomedier och påminner om åttiotalsklassiker som "Ferris Bueller’s Day Off", "Sixteen Candles" och "Stand By Me". Filmen undersöker den familj vi formar när vi flyttar hemifrån, våra vänner och hur de påverkar våra liv – kamratskap, själsfränder, himlastormande förälskelse, obesvarad kärlek, svek och förlåtelse. Är vi dårfinkar eller dönickar?


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 10 dec 2010 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: