sourze.se
Artikelbild

Buk i mitt hjärta

Han är värdelös i fotboll och får spö av farsan som har en älskarinna med gigantisk näsa.

Titel: Min oskuld och Pearl Harbor
Författare: Charles Bukowski
Översättning: Einar Heckscher
Lindelöws bokförlag
Efterord: Stig Hansén
Utgivning: November 2010


Det är ett kärt återseende, att läsa Bukowskis någorlunda självbiografiska roman "Min oskuld och Pearl Harbor". Den har, enligt förlaget, varit utgången sedan många år och svår att få tag i till och med på antikvariat. Jag rotar igenom mina bokhyllor utan att hitta den. Däremot hittar jag flera av Buks romaner och diktsamlingar på ett slags hedersplats. Personlig favorit är "Kvinnor". Den har jag läst fem, tio gånger genom åren.

"Min oskuld och Pearl Harbor" är en svidande illusionsfri barndomsskildring, men Buks burleska, hårdkokta humor väger upp misshandeln från farsan och morsans fjäskande konflikrädsla.

Han kallar sig Hank i romanform och han berättar om farmoderns första minne av honom, hur hon lyfte upp honom ur vaggan för att kyssa honom. Då slog han till henne.

Bukowski var glad i att odla myten om sig själv. Han ville att man skulle se honom på ett visst sätt, samtidigt stämmer nog författaren Stig Hanséns funderingar i efterordet, Buk skrev sig fri. Fri från självbilden, myten, fulheten svår akne i tonåren och barndomens armod.

"Min far tyckte inte om människor. Han tyckte inte om mig. ’Barn ska synas och inte höras’, sa han till mig."


Farfadern var inte mycket bättre han, snäll och givmild när han söp, men dagen efter, i nyktert tillstånd, ett elakt monster.

Hank, som alltså är Buks alter ego, växer upp i Los Angeles mellan världskrigen. Familjen har ett T-Ford. Skolan brukar sluta för dagen med ett blodigt slagsmål. Lärarna vågar inte gå in och bryta. Hank har inga vänner och när han skaffar sig en kompis blir det bråk. Han är värdelös i fotboll och får spö av farsan som knegar som mjölkutkörare och har en älskarinna med gigantisk näsa. När gubben hittar Hanks första trevande noveller kör han honom på dörren.

Det här är historien om grabben som blir man. De aggressiva finnarna och bölderna skrämmer slag på omgivningen och får läkarna att gnugga händer av upphetsning. Hank flyr till stadens bibliotek. Sedan bombar japanerna Pearl Harbor.

"Min oskuld och Pearl Harbor" är en amerikansk 1900-talsklassiker. Lindelöws har redan gett ut ett tiotal Bukowskititlar. Sådant är värt en eloge.


Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2010 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: