sourze.se

Kristendomen förtjänar ingen särställning i skolan

"Jag uppmanar Jan Björklund att läsa in en kurs religionskunskap. Det är Basic. Därefter kanske bitarna börjar falla på plats och vi får ordning med skolundervisningen i ämnet religionskunskap/kristendom."

Att utnämna Jan Björklund till utbildningsminister var väl en grov miss av vår stadsminister. Utbildningsminister Jan Björklund verkar inte vara påläst i ämnet religionskunskap. Kanske har han skolkat från en stor del av dessa lektioner, kanske har han bara segat sig igenom denna del av undervisningen halvsovandes.

Sverige har förvisso varit ett kristet land i ett millennium. Fram till 1930 har vår religionstillhörighet registrerats. Det ger oss ändå inte första tjing att sätta ämnet kristendom som sådant framför undervisning av de fyra andra världsreligionerna på skolschemat. Vi kristna är inte utvalda att stå i första ledet. Vi är många som borde stå sida vid sida.

Exakt hur stor andel av befolkningen som i dag bekänner sig till andra religioner än kristenomen vet vi inte eftersom religionsregistrering har varit förbjudet i 80 år. Vi vet dock att allt fler personer går ut ur stadskyrkan och att antalet invandrare som bekänner sig till andra religioner ökat sedan religionsregistreringen avskaffades. Ändå vill Jan Björklund att köra över skolverket och ge kristendomen en särställning i skolan.

Har man den allra minsta kännedom om religion vet man att vår gamle stamfader Abraham är grunden till kristendom, judendom och islam. Vi har stor samhörighet inom dessa tre monoteistiska religioner. Just den grunden, själva fundamentet planerar alltså Björklund att rycka bort under våra fötter. Han planerar att bryta loss den och ersätta det med vad han tycker är russinen i kakan: Kristendomen. Inget skolbarn skulle dö av att lära sig om buddismens eviga kretslopp eller vad en del av hinduernas gudar står för. Det kallas allmänbildning. Resultatet av Björklunds politik blir ytterligare en massa rotlösa ungar som inte vet varifrån de kommer eller vart de är på väg. Att för övrigt lära sig om andra religioner kan hos vetgiriga barn och ungdomar väcka lust, förståelse och tolerans. Den kunskapen och toleransen är viktig nu när främlingsfientliga vindar börjat blåsa.

Att sätta kristendomen i första rummet skulle vara att legitimera islamofobin och judehatet. Att späda på åsikten att vi kristna är av en bättre art.

Jag uppmanar Jan Björklund att läsa in en kurs religionskunskap. Det är Basic. Därefter kanske bitarna börjar falla på plats och vi får ordning med skolundervisningen i ämnet religionskunskap/kristendom. Men Björklund har mest snöat in på en enda sak: Burkaförbud. En liten skitsak som i det stora hela saknar relevans men i det stora hela banat väg för, just det – Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2010 09:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: