sourze.se

Islam begår intellektuellt självmord

"Den stora muslimska tänkaren, Fazlur Rahman, sa en gång att om ett folk berövas på filosofi och vetenskap, så kommer det att utsätta sig själva för svält när det gäller nytänkande och begå ett intellektuellt självmord."

Varför har självmordsbombare blivit en del av islam och vad är det som har gått fel i islam? För att ta reda på detta måste vi dyka ner i religionens våldsamma historia. Kortfattat kan man säga att dagens islam är ett symptom på en andlig patologi sjukdom som är baserad på en missbildad teologi och att detta har skapat en dysfunktionell islamisk kultur i arabvärlden.

Det grundläggande är att vi kan spåra rötterna av dagens islam till en intellektuell kris som ägde rum på 900-talet. Det var då avskaffandet av det muslimska tänkandet började och den intellektuella lärdomen och all tillgång till verkligheten blockerades och det var då som majoriteten av världens sunnimuslimer stängde dörren till filosofin och vetenskapen. Det anses vara början till en dysfunktionell karaktär i arabvärlden.

Den stora muslimska tänkaren, Fazlur Rahman, sa en gång att "om ett folk berövas på filosofi och vetenskap, så kommer det att utsätta sig själva för svält när det gäller nytänkande och begå ett intellektuellt självmord."

Och det här är själva poängen med min artikel!

I sitt berömda tal i Regensburg 2006, talade påven Benedictus XVI om en dehellenisering – det vill säga förlusten av förnuftet som är en gåva av den grekiska filosofin – som världens största problem. Men vad som är mindre känt för västerländska journalister, är att dehelleniseringen redan har drabbat Islam. Och det blir tydligt när ledande islamister använder en nedsättande ton mot vetenskap och förnuft.

För att göra historien kort, så finns det två grundläggande sätt att stänga av förnuftet:

1 Att förneka att man genom förnuftet kan veta någonting alls.
2 Att avfärda verkligheten som ofattbar.

Denna inställning betyder att vi inte kan veta någonting om orsak och verkan i den fysiska världen. Jämför med den moderna islamiska läran som säger att det inte är elden som bränner tändstickan utan det är gud som gör, eller att det inte är gravitationen som får äpplet att falla till marken utan gud får äpplet att falla – på ett omedelbart sätt.

Detta skapar en klyfta mellan människans förnuft och Gud och det är denna lära som har stängt av det muslimska förnuftet. Förnekandet av den naturliga lagen och förnuftet dränerar syftet med vetenskap i det muslimska tänkandet.

Vetenskapens syfte är att upptäcka naturens lagar, men om dessa lagar inte finns av teologiska skäl uppstår det ett förakt mot lärdom och vetenskap. Det här är enkel förklaring till varför förlusten av filosofin i islam gör det omöjligt att utveckla en demokratisk och upplyst regering i Mellanöstern.

Alla som är intresserade av denna fråga bör läsa boken "The Closing of the Muslim Mind: How Intellectual Suicide Created the Modern Islamist" 2010 av Robert R. Reilly eller se en videoföreläsning av författaren ha tålamod med en inledning på sex minuter.

Om författaren:
Robert R. Reilly är en Senior Fellow vid American Foreign Policy och han har skrivit flera artiklar för Wall Street Journal, Washington Post, Readers Digest, och National Review, bland många andra publikationer. Som före detta chef för Voice of America, har han undervisat vid National Defense University och tjänstgjort i Vita huset och för försvarsministern. Reilly är också styrelseledamot i Middle East Media Research Institute och han bor nära Washington DC.


Om författaren

Författare:
Johannes Forsblom

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2010 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: