sourze.se
Artikelbild

Gus Van Sant – årets visionär

Gus Van Sant är i stan för att motta Stockholm Film Festivals Visionary Award 2010. Det är en gråkall Novemberdag när han möter pressen. Huvudstaden påminner lite om Van Sants hemstad Portland.

Denna Oregonbo är kanske mest känd för att skildra outsiders och vilsna ungdomar på drift i det amerikanska samhället, karaktärer i utkanten av samhället som aldrig platsar i Hollywood. Poetiskt men klarsynt på en och samma gång. Det är just detta "toleranta öga" som gör att han belönas med ett av festivalens finaste priser.

Vad är en "true visionary" i dina ögon?
"Somebody that expects and pushes the grammar", förklarar Van Sant och menar på att det är just det han försöker göra. Han gillade festivalens öppningsfilm, "Xavier Dolans Hjärtslag". "Its Kind of amazing, he’s quite young and throwing a lot of things in there," säger han.

Hur känns det att få utmärkelsen?
"I don’t know. Im not sure what to think of my own filmmaking."

Van Sant föddes 1952 och studerade till att börja med konst på Rhode Island School of Design. Men det tuffa konstklimatet i början av 70-talet fick honom att hoppa över till filmprogrammet. Hans filmkarriär kom till skott i undergroundkretsar och han blev en känd regissör av independent-filmer som "Mala Noche", "Drugstore Cowboy" och "My Private Idaho". Men har också satt sitt personliga avtryck på större som "Good Will Hunting" och "Milk".

Av allt du gjort fram tills nu, finns det någon genre du ännu inte prövat på?
"Ive been trying to get jobs in action movies but people are suspicious of me", konstaterar Van Sant. "Maybe in the future. I tried to get involved into Twilight but didn’t happen."

Om du skulle göra "period piece", vad skulle den handla om?
"Portland Vice Scandal 1912–13. Its the first international gay scandal after Oscar Wilde – working on that project with Michael Cunningham of "The Hours"." Reds anm: Den 8 november 1912, arresterade Portlandpolisen 19–åriga Benjamin Trout för en mindre förseelse. Under förhöret började Trout avslöja sensationella detaljer om stadens homosexuella, vilket fick efterskalv genom hela staten.

Just nu slutredigerasVan Sants senaste film "Restless", med Mia Wasikowska, Ryo Kase och Henry Hopper i rollerna. Det är berättelsen om en obotligt sjuk tonårsflicka som faller för en pojke som tycker om att gå på begravningar, och deras möten med en japansk kamikazepilot från andra världskriget.

Hur var det att jobba med Henry Hopper, Dennis Hoppers son?
"He had never acted in a film before, he had only theatre experience. But he’s a very good actor, like a throw back to a fifties Hopper."

"Restless" utspelar sig, precis som många andra av Van Sants filmer i Portland. Vad har staden haft för betydelse för dig?
"It’s my hometown, it reminds me of Stockholm both are ports. It’s very remote from the world and within in the US as well. That means a lot to me. It’s an understanding there for me. I will always try to use it in my movies."

Van Sant är minst sagt mångsidig, han har producerat allt från musikvideor till måleri, vilket inte minst syns i hans utställning "One Step Big Shot" på Fotografiska, foto plus kortfilm som pågår fram till den 5 december. Den är en del av en större utställning som visades på Jordan Schnitzer Museum of Art, University of Oregon tidigare i år.

Vad är bakgrunden till utställningen?
"I started taking Polaroids 1985 - gave an instant image. Most of these pictures are casting pictures, I would meet with the actors and at the end I’d take their photo."

Slutligen, vad får du all din inspiration från?
"I get inspiration from small things I see in the newspapers or in daily life. In Stockholm I saw an inspiring theme in the filmfestival catalogue. Can’t tell you what yet though", skrattar han.

Läs mer om filmfestivalen


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2010 12:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: