sourze.se

Tack Mona!

"Mona Sahlin, du har oförtrutet ägnat 28 år av ditt liv åt att försöka förbättra för det stora flertalet. Du har verkligen visat oss vad ordet solidaritet betyder."

Som Kanadensisk medborgare får jag inte rösta i riksdagsvalet. Detta har för mig varit ganska befriande då jag kunnat titta på utvecklingen inom svensk politik på samma sätt som någon som betraktar ett parti schack som åskådare. Givetvis ser man saker som de inblandade inte ser, tycker man själv i alla fall. Och framtiden ser ganska dyster ut, även för någon som inte kan rösta i riksdagsvalet.

Den 11 januari 1996 beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen mot Mona Sahlin i det som kom att kallas "tobleroneaffären". Chefsåklagare Jan Danielsson ansåg inte att han kunde styrka brott eftersom reglerna om hur regeringens kontokort fick användas hade varit otydliga. Detta borde vara det sista vi hörde om denna förbannade affär, men icke. Media har gottat sig i detta som om det var själva chokladen de tuggade på, och tro mig, media har ändrat historiens gång då drevet gick som värst mot Mona Sahlin. Här gick vi miste om något stort. För som politiskt obunden person har jag kunnat åse och följa utan att behöva välja sida, vilket har gett mig möjligheten att bedöma personerna istället för partiet.

Mona Sahlin, du har oförtrutet ägnat 28 år av ditt liv åt att försöka förbättra för det stora flertalet. Du har verkligen visat oss vad ordet solidaritet betyder. På darriga unga ben stod du pall och kämpade dig fram genom den djungel som politiken är, ibland i medvind och ibland i motvind men aldrig släppte du blicken från dem som har det sämst. Och om några Toblerone är det enda som media hittat för att kullkasta dina möjligheter att efterträda Göran Persson, ja du Mona, då bör du ha ett par klänningar med lågt skuren rygg i garderoben, för snart kommer det att utvecklas ett par vingar där bak.

De otroligt viktiga orden du uttalade efter valet "Nu har ni valt, nu är det på riktigt!" har inte hunnit sjunka in hos folket än, men det kommer de att göra så småningom när alla som röstade på de tusenlappar man fått extra i börsen varje månad glömde bort vad solidaritet står för, när man applåderar åt skattesänkningar som får chefsläkare att säga upp sig då de inte kan arbeta under rådande förhållande, när dementa gamla lämnas utan personal nattetid, när skolorna inte klarar det de ska, när gamla lever på existensminimum och ännu mindre, ja du Mona, då ska vi minnas att nu är det på riktigt.

Som opolitisk åskådare kan jag inte se vem som ska kunna ersätta dig men eftersom jag inte är politiskt bunden så kan jag ju faktiskt välja vem jag vill, och då blir det lite enklare. Maria Wetterstrand är den politikern som jag skulle lita på till den grad jag litat på dig och den glöd som styrt dig.

Tack så hemskt mycket Mona Sahlin för allt du gjort och lycka nu till med vad du än tar dig till i livet.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 15 nov 2010 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: