sourze.se

Självklart skall ungarna vara bortskämda

"Dagens unga är så bortskämda"... den eviga sanningen har nu blivit en TV-serie. Men var är problemet med bortskämda ungar egentligen? Det är ju det som är målet!

"En riktig svensk oavsett ålder, ras och kön tar hand om sin egen sk-t, så är det bara." skriver signaturnen Tjocka Berta som kommentar till Aftonbladets artiklar om SVTs nya serie "Ung & Bortskämd". Detta program handlar om bortskämda ungar; ynglingar som har det förbannat bra. Serien baseras på BBCs "Young, dumb and living off mum" som gått i två säsonger.

Aftonbladet ställde en liten enkätfråga i samband med artiklarna om denna TV-serie. "Är svenska ungdomar för bortskämda?". I skrivande stund har drygt 28 000 svarat. 94 av dessa tycker "Ja svenska ungdomar är för bortskämda".

Kalla mig näsvis du läsare - eller Tjocka Berta, eller någon annan av de dryga 27 000 som ondgjort sig över dagens unga - men jag måste fråga dig: när tog du senast hand om din egen skit? Bokstavligt talat, när tömde du senaste en latrin med ditt eget avträde, som dina farfars- och mormorsföräldrar fick göra? När gick du senast ut och skördade höstbetorna för att ha mat till vintern? När svingade du senast en yxa och staplade ved till torkning för att inte frysa ihjäl när det blir kallt? När gick du senast igenom en dubbelsidig lunginflammation som fick läka ut själv medan du låg hemma på sofflocket?

Vad? Har du aldrig gjort det?! É du bortskämd eller?

Det finns ingen generation föräldrar som inte har sagt "Dagens unga är så bortskämda". Men ingen förklarar varför! det är dåligt att vara bortskämd. "Ja men man måste kunna klara sig själv!" heter det då. Heh, tack och godnatt för dig då käre vän. Tror du att du hade klarat dig själv ens igenom den första svält-vintern om vi hade tidsmaskinat din blekfeta buk till ett skogstorp på 1700-talet? Du... med din fjärrvärme och dina elutag; dina konserver och din mikromat; din färska nyköpta mjölk på plastlaminerad aseptisk förpackning; ditt vaccin och din penicillin; din Gore-Textm jacka och dina välfordrade vinterkängor... ditt största problem om en hård vinter slår till är inte att du kommer att svälta ihjäl i ett iskallt torp mitt ute i skogen med din familj... utan enbart att du kanske inte kommer att hinna i tid till dagis och Idol på TV för att lokaltrafiken strular lite. Du är så otroligt bortskämd att du borde skämmas!

Eller? Skall vi skämmas för att vi är bortskämda? Är det verkligen fel att vara bortskämd? Jag säger raka motsatsen: vi skall vara glada över att vi är bortskämda. Det finns inget egenvärde i lidande, hårt tråkigt arbete och motgångar. Tvärt om: det enda det orsakar är slitenhet, sjukdom och surmulen bitterhet. Se bara på hur du själv muttrar och missunnar ungarna att vara bortskämda.

För att visa ett mycket exempel på hur farligt det är att inte vara bortskämd: år 1810, 1910 och 2010 så var/är förväntad livslängd i Sverige 32 år, 55 år respektive 81 år. Om det inte var för att du är så bortskämd så skulle du förmodligen redan vara död. Är det något att sträva efter? Hade du dött lycklig vid 30 års ålder så länge du fick gå till graven med vetskapen "Jag är i alla fall inte bortskämd"? Jag tillåter mig tvivla på det.

Varje generation har det bättre än den föregående, vilket är precis som vi vill ha det. Självklart vill jag att mina ungar skall slippa allt det som jag tyckte var jobbigt och tråkigt, om det nu finns utrymme för det. Visst skall ungarna kunna visa på initiativ och handlingskraft. Men ingenting säger att detta inte går att kombinera med att vara bortskämd, vilket du, jag och alla andra som lever i Sverige år 2010 bevisar. Vi är ju alla extremt bortskämda, och det är ju inget fel på oss.

Jag har tömt latrin; huggt, staplat och forslat ved; till och med återplanterat skogen den kom ifrån; ätit kött från djur som fällts i skogen; odlat och plockat egen potatis. Även om det går att leva på det viset så vill jag banne mig inte göra det igen. Och om mina ungar kan slippa det, så låter jag dem gärna göra det.

Ungar skall vara bortskämda, och de är det också. Vill du ondgöra dig över detta så - för all del - gör det. Men gör det först efter! att du tagit din lie, din yxa och din bössa och jobbat för födan och husvärmen på samma sätt som föräldragenerationerna före dig fick göra.

---

P.S: Som sidospår konstaterar jag att devisen "Give the public what they want" lever vidare. Precis som med Hollywoodfruar...

Länk: sourze.se

...handlar "Ung & Bortskämd" om att stryka medhårs alla med förutfattade meningar. I det här fallet det slagdängan "ungarna är så bortskämda" som skall tillfredsställas. Det gäller att befästa fördomar; sådant som "alla vet". Sådana TV-program funkar alltid.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 06 nov 2010 14:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: