sourze.se

Var tog den amerikanska drömmen vägen?

Den ekonomiska krisen i USA slår hårt mot åldersgruppen 55. Drömmarna om ett behagligt pensionärsliv har gått upp i rök. Istället har många tvingats ut i en ofrivillig arbetslöshet och sett sina besparingar försvinna.

För en generation som har varit van vid ett ständigt stigande välstånd är dagens situation en mardröm. I USA TODAY beskriver Irene Froehlich, 61, Chicago, hur hela hennes liv har vänts upp och ner. Som företagare i mediebranschen minskade hennes intäkter med 75 under 2009 då annonsmarknaden blev iskall. Som andra amerikaner förlitade Irene sig på sina kreditkort. Skulderna steg och i maj detta år tvingades hon i personlig konkurs.

Froelich, som uppfostrats till att alltid göra rätt för sig, kände sig som en hemsk människa. "Det beror dock på den dåliga ekonomin och alla amerikaner förutom de rika har också drabbats", fortsätter Froelich.

Men även före den nuvarande recessionen skuldsatte sig amerikaner utan motstycke. Från år 2000 till 2008 fördubblades den genomsnittliga skulden i hushåll med medlemmar över 55 till 70 000 dollar cirka 500 000 svenska kronor. Konkurserna för dem över 65 och har ökat med 150 . För dem mellan 75 och 84 år har personliga konkurser ökat med 433 !

Äldre amerikaner vacklar under skuldbördan som orsakats av en rad problem från oönskad arbetslöshet sent i livet till sjukvårdsräkningar och finansiellt stöd till barn och barnbarn. Det som också försvårar problemet är att många inte har så mycket tid att sanera sin ekonomi. Traditionellt har äldre amerikaner svarat för en liten del av de personliga konkurserna. Men nu ökar deras andel snabbt.

Jag träffar fler och fler människor som egentligen borde njuta av sina bästa år, säger Jason Buckingham, konkursadvokat i Kalifornien. För många pensionärer är personlig konkurs ett förskräckligt stigma. De försöker med alla medel undgå detta trauma. De äldre tenderar att bli mer känsliga och upprörda över situationen. Att de inte kan betala sina räkningar avspeglar sig på deras självkänsla. När de väl gjort konkurs multipliceras problemen.

Det finns flera orsaker till denna situation, varav några är:


Kreditkortsskulder

Mer än två tredjedelar säger att huvudorsaken till konkursen är just kreditkortsskulder. Trots att många yngre amerikaner vuxit upp i en värld med tillgång till lättillgängliga krediter så har den äldre generationen som gått i personlig konkurs mer än 50 fler kreditskulder. Trots att åtskilliga skyller sin oönskade situation på kreditkorten så är det inte hela sanningen. Der beror främst på försöken att utjämna förlorad inkomst.

När personer i 50-årsåldern förlorar sina arbeten så har de ofta arbetat i samma företag runt 25-30 år och de upptäcker att det är en helt förändrad arbetsmarknad mot när de själva var yngre. De kan inte hantera det nya datoriserade samhället och saknar ofta grundläggande kunskaper. Det är mycket tuffare att fixa ett nytt jobb.


Ekonomisk assistans till barnen

Äldre par hjälper träget sina barn och barnbarn trots att de egentligen inte har råd. Föräldrar i 50- till 60-årsåldern känner sig tvungna att subventionera ungdomar som precis gått ut college men inte lyckats finna ett fast arbete. De betalar hyra och bilförsäkring med mera. Resultatet är att de inte kan spara tillräckligt till sin egen pension eller tvingas använda sina ekonomiska buffertar.


Sjukvårdsräkningar

Efter kreditkortsskulderna kommer räkningar för sjukvård. 39 säger att egna medicinska problem eller en sjuk partner är orsaken. När de inte kan betala räkningarna kontant så används många gånger kreditkort, vilket i sin tur förvärrar problemen. I och med de nuvarande svårigheterna på husmarknaden så går det inte heller att låna med fastigheten som säkerhet trots att merparten äger sina hus.


Arbetslöshet och recessionen

Arbetslösheten ligger för närvarande runt 10 och det drabbar de äldre hårt. Dessutom har den ekonomiska avmattningen och nedgången på börsen raderat ut tillgångar. Fastigheter har sjunkit kraftigt i värde runt om i USA och de är många gånger belånade upp över skorstenen vilket också gör att de inte går att sälja.

De senaste årens ekonomiska kris, den värsta sedan den stora depressionen på 30-talet, har gjort att åtskilliga amerikaner har börjat tvivla på den amerikanska drömmen. Nu talas det om att guldåren är borta för alltid. Dagens USA går en osäker framtid till mötes.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2010 10:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: