sourze.se
Artikelbild

Värderingar är viktigast

KD kanske borde se över sina värderingar istället för att byta namn?

Under den gångna helgen har Kristdemokraternas eventuella namnbyte varit som en följetong bland text-tv:s notiser.

På lördagen kunde vi läsa på TV3:s text-tv: "Efter att partiet tappat över hälften av sina väljare de senaste fyra valen, höjs nu röster inom KD om att byta partinamn".

På söndag kan vi läsa en ny notis kring ämnet, nu på kanal 5/Aftonbladets text-tv, och här uttalar sig nu Magnus Hagevik, docent i statsvetenskap, som tror att ett namnbyte skulle skapa splittring i partiet och ännu mer väljarflykt.

Hur stor roll spelar namnet för partierna nuförtiden, funderar jag då? Det var kanske annorlunda förr, och visst finns det undantag även idag där till exempel Miljöpartiets namn starkt förknippas med vilka hjärtefrågor de har, men… Skulle det innebära att det inom och blandkristdemokraterna finns en högre andel troende kristna än i övriga partier; att de har "kyrka" på sitt program? Nu är jag inte så insatt, så jag kan vara helt fel ute i mina tankegångar, men – jag har svårt att tro det. Skulle alla kristna politiker tillhöra ett parti, skulle det antingen vara väldigt stort… eller väldigt litet?

Är det inte ett partis värderingar och huvudfrågor som ligger till grund för om människor röstar på dem eller ej? Jag tycker att det borde vara det, inte vad ett parti heter eller om de är röda, gröna eller blåa. Sviker nu väljarstödet KD, så kanske det istället är dags för KD att se över sina värderingar; om det är några som stämmer överens med vad väljarna söker, vill ha och behöver. Må sedan vara det som partiet heter, Kristdemokraterna, Vi hjälper folket-partiet, För Sverige i tiden-partiet eller vad som helst.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2010 16:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: