sourze.se

Centerns underliga demokratisyn

Centerpartiet har en politiskt sakkunnig som beslutat att om du har bilder i din blogg som hon inte tycker om, så är det skäl nog för att vägra svara då medborgare ställer frågor till sina förtroendevalda.

Jag mailade för en tid sedan en fråga till Centerpartiet, men eftersom jag i ett helt annat ämne i ett helt annat sammanhang valt att visa en bild i min blogg som Centerpartiet inte gillar, så svarar man inte på min fråga. Centerpartiet har en politiskt sakkunnig, som beslutat att om du har bilder i din blogg som hon inte tycker om, så är det skäl nog för att vägra svara då medborgare ställer frågor till sina förtroendevalda.

I den hanteringen ryms en ocean av förakt för väljarna och en syn på demokrati som skrämmer. I mitt mail till Centerpartiet ställde jag följande fråga:

"Inför valet 2006 diskuterades alla de olika lagar som tillkommit under Tomas Bodströms tid som justitieminister. Tillsammans utgjorde de ett sådant kluster av lagar på områden som alla har med kontroll, övervakning och integritet att göra, att detta kom att få benämningen Bodströmsamhället. Centerpartiet uttryckte vid den tiden en massiv kritik mot både Tomas Bodström och den lagstiftning som genomfördes. Valet 2006 gick bra för Alliansen och man vann regeringsmakten. Nu, då det gått lite drygt en mandatperiod, så vill jag be om en förteckning över de lagar från den kritiserade Bodströmtiden som Alliansen rivit upp, eller på andra sätt gjort om efter maktskiftet."

Ett svar nådde mig den 16 oktober 2010 formulerat så här:
"Hej!
Jag har tittat i din blogg och jag måste få säga att ditt val av bild, naken kvinna som ska föreställa en gris, var så smaklös, att jag avstår från att svara på ditt mail.
Vem vet hur du vinklar och illustrerar mitt svar?
Med vänlig hälsning
Mikaela Munck af Rosenschöld
Politisk sakkunnig
Centerpartiet - Alliansens Gröna Röst"

Avgörande för Centerpartiets vilja att besvara frågor från de medborgare som givit dem mandat, är tydligen den smak som kommer till uttryck då den som skrivit frågan väljer bilder att använda sig av i sin blogg.

Detta är med förlov sagt den absolut sämsta och svagaste ursäkt för att inte svara på en fråga som ställs till ett politiskt parti, som jag någonsin hört! En fråga som dessutom inte har ett dugg med det blogginlägg att göra som denna sakkunniga väljer att referera till. "Vem vet hur du vinklar och illustrerar mitt svar?" är en fråga till en journalist som kan ställas konsekvent hela tiden och i alla sammanhang, vilket skulle innebära att partier aldrig lämnade något svar på någon fråga. Detta skulle möjligen, just i Centerpartiets fall, kunna innebära en ökning av antalet sympatisörer...

På vilka andra sätt har C för vana att kontrollera att de som försöker kommunicera med partiet inte har bloggar, åsikter, klädsel eller något annat för sig, som kan finnas så anstötligt att personen ska uteslutas från den grupp som är vattenkammad nog för att få sina frågor besvarade? Jag tar gärna en debatt med Centerpartiet vilken dag som helst om politiska partier, censur, smakpolis och om vad svensk grundlag säger, men nu var det inte det jag hade begärt. Jag vill ha svar på något helt annat. Frågan i mitt ursprungliga mail.

Politiskt sakkunniga har säkert sina förtjänster, men i ämnet public relations och kommunikation med medborgarna, har Mikaela uppenbart ingen som helst kunskap, utan bara en uppblåst och överlägsen attityd som dessutom inte heller har täckning i sak för det argument hon använder för att vägra besvara frågan.

Jag var från början medveten om vilka svårigheter det skulle medföra att besvara frågan på ett sätt som inte gör partiet till ett parti som kritiserar och säger en sak före val, för att därefter göra något helt annat efter valet. Centern kanske till och med är medvetna om att de inte gjort ett enda dugg för att åtgärda det som de tidigare kritiserade så hårt. Centerpartiet har en lång svektradition att leva upp till och det ska bli intressant att se hur de andra partiernas svar kommer att formuleras.

Innan jag avslutar detta så tänkte jag höra mig för efter en av Centerpartiet granskad och godkänd frågeställare, som kan ställa denna fråga i mitt ställe.

Allt sammantaget så tycker jag att Centerpartiet, efter valresultatet de nådde, borde inta en något mer ödmjuk attityd, som till exempel att besvara ställda frågor.


Om författaren

Författare:
Michael Gajditza

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2010 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: