sourze.se

Ordens makt

"I dag har jag många tankar om ord, magiska, fantastiska, beskrivande, underbara eller tuffa, jobbiga, längtande, förmedlande eller avvisande, varma, kalla."

Ord, alltid dessa ord.

I dag har jag många tankar om ord, magiska, fantastiska, beskrivande, underbara eller tuffa, jobbiga, längtande, förmedlande eller avvisande, varma, kalla. Hur kan ett ord vara varmt eller kallt? Tänk så beroende vi är av dem, bokstäverna som formar orden som blir till meningar, meningar med olika betydelse för oss. Men ack så beroende vi är, vi människor, sociala varelser av orden. Är de beroendeframkallande i sig?

Vad händer med oss den dag orden försvinner, ord som brukar komma inte kommer? När orden som alltid varit mjuka och milda blir kantiga och sträva, döms hela mänskligheten ut då, för att hon som alltid kan, just då tappat förmågan och inte riktigt vet att formulera sig för att förmedla rätt?

Kan ord få hjärtat att blöda? Kan bara orden det? Kan ett blödande hjärta läsa bakom och mellan raderna, kan ett blödande hjärta fortfarande läsa och påverkas av kärleksord? Växer hjärtat när hjärnan förstår och det sjunker in att även kantiga ord kan vara kärlek?

Är du rädd för ord? Andras? Blir du påverkad? Är du säker på att du alltid förstår? Frågar du ibland? Kan orden ha andra betydelser än vad du först trodde? Är du rädd för dina egna ord, vad de gör med människor som läser? Är du rädd för att bli missförstådd eller att det du skrivit för alltid står kvar? Är du återhållsam av den orsaken? Säger jag inget har jag inget sagt, har jag hört många gånger under min tid i Sverige. Skriva är ju då ett mycket långt steg.

Vad gör ord mellan människor? Känner du mer när du skriver? Brukar du agera på det skrivna du läser? Kan du styra vad som påverkar dig? Kan du avskärma, sakta ner känslor, kyla ner för att stå ut om en smärta kanske längtan kanske saknad blir för stor?

Hur gör du?

Hur gör reklamen när den indoktrinerar oss? Vi handlar ju, reklamen fortsätter, så någonstans så funkar det. Jag läste texten bak på en film häromdagen, den korta beskrivning av filmen gav mig gåshud. Klart jag köpte den. Det intresanta är varför den berörde mig så och om du skulle beröras också, det är ju inte alls säkert, vi har ju olika referensramar och saker i vår ryggsäck. Tänk lite på det, vad orden gör med dig, hur de agerar och hur du själv använder dina ord.

Ibland när jag så innerligt önskar mig flera ord, ord av bekräftelse från en speciell, då kan min längtan bli så stor att jag irrar in mig i ett tankevirrvarr och så vips har jag tryckt i väg något alldeles för snabbt med alldeles för kantiga ord.

Jag tror att mina ord blir lite mer kantiga och rent av sträva när jag är lite bekymrad och rädd, när jag bär lite tungt och egentligen behöver tröst. Knepiga saker det där med tankar och ord, de olika lagren och vad de gör med oss. Jag får ju inte fler ord, jag får troligen inte ens något svar på mina kantiga ord.

Min rädsla skapar rädsla och det blir motsatt effekt. Vad är det som händer, viskar vi båda fram. Min smärta gick över i honom fast det inte var menat så, han sa att han visste redan innan jag skickat.

Riktig äkta kärlek är lyhörd på ett så alldeles speciellt sätt och det är en gåva, så stor att den behöver vårdas och skyddas med varsamhet, respekt och förståelse. Jag lärde mig något av mina kantiga ord den här gången, de landade inte som de brukade men jag fick se.

Över landsgränser i cyberrymden sprids känslor, fångas upp, hjärtan och händer. Bara grundstenar sätts och vilja, förståelse och tro finns. Ord behövs i alla fall så väldigt mycket för mig. Hur är det för dig?


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2010 15:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: