sourze.se
Artikelbild

Dag Hammarskjöld – En förebild att minnas

"Dag var en fin representant för Sverige som säkert hade kunnat bidra till världsfred om hans liv inte hade ryckts iväg så tragiskt."

"Jag, Dag Hammarskjöld, lovar och svär att jag med trohet, grannlagenhet och samvetsgrannhet skall uppfylla de uppgifter som anförtros mig i egenskap av Förenta Nationernas generalsekreterare, att sköta min tjänst och avväga mitt uppträdande uteslutande med Förenta Nationernas intressen i sikte och icke söka eller motta anvisningar med avseende på mina arbetsuppgifter från någon regering eller annan utanför organisationen stående myndighet."


Eden svors av Tryggve Lies efterträdare i plenisalen i FN-byggnaden den 10:e april 1953. Efter dessa stora ord fick generalförsamlingens 60 medlemsstater erfara storheten, ödmjukheten samt fastheten hos den store interkulturisten och fina representanten för Sverige: Dag Hammarskjöld. En människa med fantastiskt civilkurage som enligt Lie tog över: "Världens mest omöjliga jobb!" Ett jobb Hammarskjöld satt kvar på fram till sin tragiska bortgång natten mellan den 17:e och 18:e september 1961.

Hammarskjöld var den som lyfte förhandlingar ut ur den fysiska miljön i FN byggnaden och besökte konflikthärjade delar av världen för att träffa ledare och förhandla om fred. Förhandlingskapaciteten bidrog till att han var internationellt omtyckt och fick Nobels Fredspris, postumt 1961.

Efter Hammarskjölds död fann man i tjänstebostaden i New York ett manuskript som hette "Vägmärken". Manuskriptet blev en bok som är väl värd att läsa och innehåller många funderingar som är värda att ta till sig. I anteckningarna för han dialoger med Gud och manuskriptet visar hans ödmjuka hållning till livet.

För mig kommer Dag Hammarskjöld alltid vara en stor del av livet. Han är inspiration och om jag kan vara en bråkdel av vad han var känner jag mig stolt. Hammarskjöld var en människa vars gärningar visar att han var handlingskraftig, hade stort civilkurage och värdighet. Han var även slagkraftig och kunde bevara lugnet under extremt hårda pajkastningar i yttrandefrihetens namn. Här finns ett exempel från en duell mellan Hammarskjöld och Chrustjev i FN:s lokaler. Efter Chrustjevs attack mot Hammarskjöld fick den sistnämnde med sig församlingen med djubel och applåder.


OBS! Texten fortsätter under klippet ⇒


Det är ett tal som även visar att Dag Hammarskjöld var en ansvarsfull människa som lät sin person försvinna och gå upp i uppdraget, som verkligen var ett tufft jobb.

Dag Hammarskjöld var en fin representant för Sverige som säkert hade kunnat bidra till världsfred om hans liv inte hade ryckts iväg så tragiskt. Det är viktigt att hans insatser koms ihåg och att vi därigenom kan se att det finns möjlighet att förändra tillvaron till det bättre och finna inspiration.

Det finns fler förebilder som bör kommas ihåg för sina humanitära insatser och civilkurage, bland dem Mahatma Gandhi, Raul Wallenberg, Aung San Suu Kyi, Karl Gerhard, Dalai Lama samt Torgny Segerstedt.

Har du en förebild som har varit viktig för dig? Dela gärna med dig!

Källor:
"Vägmärken", av Dag Hammarskjöld 1963
"Dag Hammarskjöld" av Joseph P Lash, 1961
Länk: sv.wikipedia.orgd">Dag Hammarskjöld på Wikipedia


Om författaren

Författare:
David Rehaag

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2010 09:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: