En ny opinionsundersökning visar att nära hälften av befolkningen tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ finns i riksdagen och 15 procent kan tänka sig att rösta på partiet. Att det är många som kommer att rösta på Feministiskt initiativ märks redan och ännu fler diskuterar fram och
tillbaka om de ska våga.
Det pratas mycket om s k bortkastade röster. Ska vi betrakta en röst för kvinnors och diskriminerade gruppers rättigheter som bortkastad? Det är dags att gå vidare från det resonemanget. I en demokrati finns inga bortkastade röster. Alla röster är lika mycket värda, precis som alla människor är lika mycket värda. Det finns inte några bortkastade människor. Genom att rösta väljer du den vision och den politik som du vill ha. Med din röst berättar du vilket samhälle du vill se.
Det som styr mycket av debatten just nu är diskussionen om man ska taktikrösta eller ej. Vi borde ha större visioner med politiken än så. Vi ska inte nedvärdera oss själva till att vara brickor i ett maktpolitiskt spel. Jag kommer aldrig att förminska mig själv att bli en del av ett taktikspelande. Att engagera sig i Feministiskt initiativ innebär att man vill ha ett paradigmskifte. Det ska inte vara frågor om ekonomi som styr hela den politiska debatten, när djupa orättvisor knappt uppmärksammas. Varje minut förlorar kvinnor 100 000 kr och det leder till stora problem - problem som måste angripas vid roten.
Jag vill att nästa generation ska kunna höra berättelser om hur det var i början av 2000-talet, om hur feminismen motarbetades, men att vi inte gav upp. Att tron på förändring var benhård och att vi tillsammans kunde förändra. Berättelsen om Feministiskt initiativ som kunde lyfta frågor om antidiskriminering och fungera som en kunskapsbank. Kunskapen ledde till förändringar i praktiken och inte bara till tomma ord i jämställdhetsplaner. För att detta ska bli verklighet krävs mod, men Sverige är redo för att Feministiskt initiativ ska driva utvecklingen vidare. Det är dags att bestämma sig för att rösta feministiskt. Nu, idag.
Kvinnors och diskriminerade gruppers rättigheter har alltid fått vänta till förmån för så kallat viktigare frågor i politiken. Det kommer alltid att låta likadant. I alla valrörelser genom historien, precis som Gudrun Schyman och Birger Östberg skriver på DN Debatt 6 september.
Det är dags att välja om du vågar vara feminist den 19 september. Vad du än väljer, se till att du inte ångrar dig dagen efter, för att du lät någon annans rädsla styra dig.
Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!
Av Erika Sörqvist 18 sep 2010 12:40 |
Författare:
Erika Sörqvist
Publicerad: 18 sep 2010 12:40
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå