Svenska Dagbladet skriver på sin ledarsida, igår den 14 september, om varför man inte bör se Socialdemokraternas förväntade valförlust som en konspiration mot Mona Sahlin, utan som ett resultat av att den socialdemokratiska politiken inte håller ihop. Fem exempel ges på detta, varav det fjärde fick mig att reagera och skriva den här artikeln. "Sahlin kritiserar att välfärdstjänster utförs med vinstintresse.", skriver SvD, och fortsätter "Men bara när det gäller vård och skola. Hon har inget problem med att man anlitar städbolag, byggföretag och sophämtare eller köper läkemedel eller färdtjänst från företag som går med vinst. Var är logiken?"
Alltså, jag har alltid röstat på något av de nuvarande allianspartierna. Jag har aldrig tvekat på att det är där jag sammantaget hittar en grundsyn på samhället som överensstämmer med min. Självklart finns ändå saker som jag ifrågasätter i den borgerliga politiken och saker som jag direkt ogillar. På samma sätt finns det synsätt och idéer hos vänsterpartierna som jag sympatiserar med trots att jag inte röstar på dem.
Vad gäller vänsterpartierna har jag alltid känt en känsla av hyckleri. Nästan allt materiellt som förgyller tillvaron i dagens samhälle är frukten av kommersiella vinstintressen och konkurrens. Hade socialism eller kommunism fått florera fullt ut hade allt detta inte funnits. Ändå njuter alla som röstar vänster i fulla drag av livets materiella goda, samtidigt som de vill ha stilpoäng för att de egentligen tycker att de som tillverkar det de vräker i sig är ena riktiga utsugare och borgarbrackor. Det gillar jag inte. Jag brukar kalla folk som uttalat gör detta för vänsterpretton.
På högerkanten gillar jag inte övertron på att saker som konkurrensutsätts alltid blir bättre. Det må vara så att det ofta är så, men det borde oftare tilläggas att det beror på mänsklig otillräcklighet. Det optimala vore att man utan konkurrensutsatthet och vinstintressen kunde skapa en effektiv och väl fungerande offentlig sektor. För inte är det väl någon som tycker att det är ok att ens barn kommer hem från skolan och säger att fröken har fått sluta pga skolans ekonomiska resultat eller att skolan tyvärr har gjort konkurs? Och inte är det väl någon som tycker att det är ok att sjukvårdspersonalen tittar på en med frågande min, när man undrar var ens svårt sjuka pappa ska ligga i helgen, och tvekande säger "eh… vet inte… vi har inte öppet annat än på vardagar…"? Det sistnämnda har jag personligen upplevt när min pappa, en torsdagseftermiddag, just hade fått en pacemaker akut inopererad efter hjärtstopp.
Ja, var är logiken, SvD, i att å ena sidan tycka att sophämtning kan konkurrensutsättas och å andra sidan anse att vård och skola i första hand bör försöka skapas på bästa sätt utan vinstintressen? Rena retoriska dumheter, i valtider, på Sveriges största borgerliga dagstidnings ledarsida irriterar mig faktiskt lite.
Av Carl Olof Schlyter 15 sep 2010 12:35 |
Författare:
Carl Olof Schlyter
Publicerad: 15 sep 2010 12:35
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Sakfrågor, Politik & Samhälle, Sakfrågor, svd, pinsamma, retorik, konkurrens, inom, vård, skola, ja, logiken, svd, å, ena, sidan, tycka, sophämtning, konkurrensutsättas, å, andra, sidan, anse, vård, skola, första, hand, bör, försöka, skapas, bästa, sätt, utan, vinstintressen | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå