sourze.se

Varför är Obama så impopulär?

"Obama valdes på löftet att förändra USA och det politiska samtalet. Detta ingav många amerikaner hopp inför framtiden. Därför är just nu både demokrater, republikaner och framförallt oberoende väljare desillusionerade med Obamas ledarskap."

När Obama tillträdde som president i januari 2009 stödde 68 av befolkningen honom, siffror som ingen ny president varit i närheten av sedan John F. Kennedy 1961. Idag ligger Obamas siffror runt 45 vilket betyder en av fyra väljare har ändrat sig. Raset är mest dramatiskt bland oberoende väljare, vita samt de som är under 30 år. När bara sju veckor återstår till kongressvalet riskerar presidentens parti att förlora stort med risk för att tappa majoriteten i både representanthuset och senaten. Med tio poängs övervikt, säger väljarna att de kommer att rösta på republikanerna i höst. Det är det största avstånd som uppmätts av opinionsinstitutet Gallup.

Mellanårsval betyder nästan alltid motgångar för den sittande presidenten och dennes parti och det är värre i svåra ekonomiska tider. Just nu är befolkningen frustrerad och arg på tillståndet i ekonomin. Nu medger också medarbetare i Vita Huset att Obamas stora popularitet under valrörelsen 2008 kanske var överdriven, dels på grund av hans bakgrund men också på grund av hans förespeglingar om en helt ny kurs för USA. Men detta räcker inte till för att förklara presidentens impopularitet. En känsla av besvikelse på gränsen till svek växer i en del moderata stater där väljare säger att de inte förstår sig på presidenten som de stödde 2008. Många upplever att Obama styr USA åt ett håll som de inte gillar – att presidenten försöker få en europeisk utveckling när människor istället vill se ett pånyttfött USA med de gamla idealen i högsätet.

En annan mer rimlig förklaring kan vara Obamas stora offentliga satsningar. Förtroendet för den federala regeringen i Washington sjunker och befinner sig nu på historiskt låga nivåer. Därför upplevs Obamas många lösningar av de problem som USA upplever just nu som ensidiga. Nya statliga investeringar i hälsovård, utbildning, energi och infrastruktur ses som ett slöseri med skattepengar och att det späder på det redan stora budgetunderskottet som ligger på rekordnivåer. Dessutom tycker många väljare att det gigantiska stimulanspaket som antogs 2009 inte har påverkat den egna ekonomin i positiv riktning. Arbetslösheten ligger kvar på nästan tio procent och det förbättrar inte presidentens popularitet.

Dessutom bidrar det politiska dödläget i Washington till Obamas sjunkande popularitet. Presidenten lovade att förändra USA och tonen mellan de politiska partierna. Trots att demokraterna har majoritet i kongressen så har Obama stora svårigheter att få sina reformförslag antagna. Republikanerna röstar konstant nej och tonläget är högt. Obama skyller bland annat den dåliga ekonomin på Bush-administrationen och vad som hände mellan 2001 och 2009 under sina kampanjtal. Republikanerna å andra sidan anser att Obama för en allför expansiv politik med enorma offentliga utgifter som bygger på USA:s skuldbörda och som det kommer att ta generationer att betala av. Relationerna mellan Vita Huset och det republikanska ledargarnityret i Washington är minst sagt frostiga.

Väljarna ser dock på den uppkomna situationen med andra ögon. Obama valdes på löftet att förändra USA och det politiska samtalet. Detta ingav många amerikaner hopp inför framtiden. Därför är just nu både demokrater, republikaner och framförallt oberoende väljare desillusionerade med Obamas ledarskap.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2010 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: