sourze.se
Artikelbild

Alliansens förslag om provanställning helt mot svenska modellen

"Det är tydligt att den konservativa regeringens politik går ut att på att om unga bara får det mycket sämre först, så kan de kanske få det lite bättre någon gång i framtiden. Det är en både cynisk och diskriminerande politik."

En av fyra unga saknar jobb. Det är den konservativa regeringens största misslyckande och en av Sverige absolut största samhällsutmaningar. I Alliansens valmanifest var dock satsningarna på att bryta ungdomsarbetslösheten ytterst magra. Det var mer av samma medicin som de senaste fyra åren, kryddat med att unga upp till 23 års ålder nu ska vara provanställda i ett och ett halvt år. Det är ett i alla avseenden kontraproduktivt förslag som behöver lyftas upp och kritiskt granskas.

För det första går förslaget helt emot den svenska modellen, som Moderaterna i sin retorik gärna säger sig värna. Det dock tydligt att Moderaterna har en högst flexibel syn på innebörden av ordet "värna". Den svenska modellen handlar om en trygg arbetsmarknad med skäliga löner, det vill säga den raka motsatsen till var borgerligheten föreslår.

För det andra har väldigt många unga redan idag tidsbegränsade anställningar, men detta förslag ökar otryggheten ytterligare. Även det lilla anställningsskydd som ungdomar har idag är tydligen för mycket. Uppenbarligen ska de unga läras att vara fogliga och inte ställa några krav. Ren åldersdiskriminering!

För det tredje öppnar "reformer" som denna upp för ytterligare försämringar för unga. Bland de borgerliga partierna har det talats varmt om både halverade ungdomslöner och skrotad anställningstrygghet. Får vi en tredubblad provanställningstid är vi inne på en mycket farlig väg.

Det är tydligt att den konservativa regeringens politik går ut att på att om unga bara får det mycket sämre först, så kan de kanske få det lite bättre någon gång i framtiden. Det är en både cynisk och diskriminerande politik.

En av fyra unga saknar jobb. Det måste inte vara så. Rösta på Socialdemokraterna för ungas rätt till jobb och utbildning.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2010 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: