sourze.se
Artikelbild

Mao’s Last Dancer – den sanna sagan om Li Cunxin

"Bruce Beresford visar, i en av hans bästa filmer på länge, hur man berättar en sann historia om blod, svett och tårar utan att filmen för den skull förvandlas till ett tårdrypande melodrama."

Betyg: MVG
Genre: Drama
Regi: Bruce Beresford
Manus: Jan Sardi
Musik: Christopher Gordon
Medverkande: Chi Cao, Bruce Greenwood, Kyle MacLachlan, Joan Chen m.fl.
Speltid: 97 min

Premiär: 3 september


Denna sanna saga är baserad på danssensationen Li Cunxins bästsäljande memoarer, regisserad av den hyllade australiensiska regissören Bruce Beresford som knep en Oscar för bästa film för "Driving Miss Daisy" och producerad av Jane Scott som stod bakom "Shine".

Filmen handlar om en fattig kinesisk bondpojke som växer upp under Mao Tse-tungs diktatur. Han handplockas från en liten byskola i den avlägsna Shandongprovinsen vid 11 års ålder och skickas till Madame Maos balettakademi i Beijing.

1980, vid 19 års ålder, beviljas Li tillstånd för att som en av de första kinesiska utbytesstudenterna resa utomlands på ett tre månaders långt studentvisa. Förväntningarna är skyhöga: hans föräldrar vill att han ska bringa ära och anseende till deras oansenliga jordbruk, hemlandet ser att han representerar Kina som en lojal kommunistisk kamrat. Lita inte på någon är mantrat. Det är en vettskrämd och vilsen pojke som anländer till USA i en stel, omodern kostym, som han försetts med av den kinesiska regeringen.

Li hamnar under Ben Stevensons Houston Ballets artistic director skyddande vinge. Han upptäcker relativt snabbt att kapitalism inte alls är så farligt som han fått indoktrinerat i sig sedan barnsben och att amerikanerna, även om de pratar och stundtals beter sig lustigt, inte är så farliga de heller. För första gången kan han också se videofilmer, med den politiska avhoppare Mikhail Baryshnikov, utan att riskera att bli arresterad.

Planen är att Li ska återvända hem efter tre månader men han har funnit sig själv i detta nya hemland. Mycket tack vare Stevensons stöd och uppmuntran, gör han en bejublad debut som principal soloist dansandes "Don Quixote". Han blir kär i en amerikansk ballerina och gifter sig. Men alla försök att förlänga hans utbytesvisum misslyckas.

Li vägrar dock benhårt att återvända och det blir internationella rubriker världen över när han först kidnappas för att sedan hållas gisslan inne på den kinesiska ambassaden i Houston. Omvärldens protester är så pass starka att kineserna till slut faller till föga och ger honom möjligheten att söka politisk asyl i USA. Beslutet är oåterkalleligt och utsätter hans redan hårt prövade familj för grymma repressalier.

Alla uppoffringar betalar sig då Li så småningom blir huvuddansare vid Houston Ballet och slutligen en firad, internationell balettstjärna.

Spoiler alert: 1995 reser Li tillsammans med Houston Ballet till Kina för att uppträda, tv-sändningen når ut till 500 miljoner tv-tittare och hans familj får äntligen upprättelse.

Denna otroliga, underhållande berättelse bjuder på balettsekvenser, vars koreografi är inte av denna värld, och är obeskrivligt vackert filmad på plats i Kina, Australien och USA. Bruce Beresford visar, i en av hans bästa filmer på länge, hur man berättar en sann historia om blod, svett och tårar utan att filmen för den skull förvandlas till ett tårdrypande melodrama.

Kyle MacLachlan Lis advokat och Joan Chen Lis mamma – ensemblens skådespelarveteraner – är båda suveräna och Chi Cao, Birmingham Royal Ballets principal, som gestaltar Li Cunxin som vuxen visar i sin filmdebut att han kan agera lika naturligt och kraftfullt som han dansar balett.

Idag bor Li tillsammans med sin andra fru, Mary McKendry, och deras tre barn i Melbourne. Dessutom har han bytt karriär. Tro det eller ej, han är en framgångsrik börsmäklare.


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2010 12:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: