sourze.se
Artikelbild

Naturligt vis – naturligtvis

"Vår Jord har blivit ett onaturligt ställe, där vi lever på ett onaturligt sätt. Oh vad hemskt – och vem bryr sig? menar en del med en gäsp och ser hellre en såpopera eller spelar ett spel. Andra tar det på största allvar och känner ett medansvar."

För allt fler börjar det bli uppenbart att vår planets ekologiska balans är i fara, av flera orsaker. Det handlar om sådant som skövling av natur, besprutad föda, utarmade odlingsmarker, växande sopberg, spridande av kemikalier med mera.

Allt detta sammantaget inverkar negativt på människa, djur och natur. Allting hör ju ihop, även om det inte är synbart i nuet, utan i förlängningen. De gifter som till exempel sprids över odlingar får vi i våra kroppar med födan. De gifter som släpps ut i vatten, över industriområden och i luften genom bilavgaser och skorstenar kommer fortsätta vidare och vidare. De gifter och kemikalier som finns i människors kroppar utsöndras och sprids även de med avlopp och finns också kvar i begravda döda kroppar och fortsätter vidare. Allting hamnar i ett ständigt kretslopp och sprids vidare från generation till generation. Därmed ökar belastningen ständigt, eftersom ingen rening kan ta bort allting. Framför allt inte när det aldrig slutar. Där det finns reningsanläggningar samlas också avfall, som sedan måste ta vägen någonstans.

Till synes kommer vi inte längre ur detta ansamlande kretslopp. Vi ser hur växtlighet, djur och människa påverkas negativt överallt i hela världen. Många arter är utrotningshotade. Hav är förgiftade. Luften är fylld av skadliga ämnen, inte bara i storstäderna. Detta var bara några exempel, listan är lång. Vår Jord har blivit ett onaturligt ställe, där vi lever på ett onaturligt sätt.

"Oh vad hemskt – och vem bryr sig?" menar en del med en gäsp och ser hellre en såpopera eller spelar ett spel. Andra tar det på största allvar och känner ett medansvar. Åter andra menar att "allting är ju skadligt ändå nu för tiden, så det spelar ändå ingen roll vad man gör!" Och det innebär inte minst att många föräldrar med den inställningen därmed utsätter sina barn för risker. Men varför ska man riskera barnens hälsa och miljö i framtiden, när man kan ta ansvar, skaffa kunskaper och påverka?

Ett Creeindianskt ordspråk lyder: "Först när det sista trädet huggits ner, den sista floden har förgiftats och den sista fisken fångats, kommer ni att förstå att man inte kan äta pengar!" Det ligger mycket i det. Glädjen, kärleken och hälsan är allas rättighet och naturen kan vi inte leva utan.

Vi kan förändra detta genom medvetna val. Vi i PSTE och många med oss, av vilka en del hunnit skriva på vårt upprop på www.pste.se, blir glada över alla som vill medverka till ekologisk balans, bättre miljö och rättvisa genom att välja att inte lockas till att vara köpkraft åt industrin så att den kan tillåtas fortsätta att förstöra miljön. Vi tycker istället att det är trendigt och trevligt att använda begagnat mer, sy om mer, piffa upp med detaljer mer ur kasserat material och rata nya prylar och trender. Lyckan finns ändå inte där. Den finns i glädjen med Moder Naturs naturliga gåvor som man kan använda med kreativitet och skaparförmåga. Att själv forma, skapa och uttrycka sig med jordens resurser är en upptäckarglädje och källa till sann lycka, framför allt när frid och gemenskap mellan människor råder.

Alla kan dra ett strå till stacken! Alla kan göra små saker i tillvaron som är bra för planeten i nuet. Skolan borde som exempel ta vara på barnens kreativitet mer än man gör. Det man skapar själv det vårdar man. Och är rädd om. Det borde införas som ett ämne i skolan som lär möjligheten att odla och och ta vara på det vi skapat. Vilken härlig känslas att få pyssla om några plantor som en vacker dag ger skörd för barnen!

Vi i Project Save The Earth arrangerar helt ideellt festivaler med fokus på det gröna och sköna, med artister, föreläsare och roligheter för stora och små. Vi vill med dem skapa möjligheter för en bättre värld. Desto fler som vill göra något för miljön, desto bättre!

I år är vi för andra året i rad i Göteborgs Flunsåsparken. Lili&Susie uppträder, Matupprorets Camilla föreläser och en ekologskt inriktad marknad är bara en del av allt trevligt som händer i år. Så besök gärna våra ideella festivaler 5/9 med fri entré i den lummiga, grönskande, underbara Flunsåsparken och ta del av allt miljövänligt! Njut av god ekologisk mat och roa dig. Ensam eller i grupp. Få med dig viktig kunskap och inspiration till att göra goda saker för världen! Bli naturligt vis!

Mona Rosenberg
Cina Lagerstedt Nilsson
Ing-Marie Ekmark
Berit Eriksson
Helene Andersson
Therese Löfgren
Ulrika Hävre


med flera i Project Save The Earth


Om författaren

Författare:
Mona Rosenberg

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2010 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: