sourze.se

Vi miljöpartister gillar småborgare!

"Vi vet att många på den borgerliga sidan ställer upp på många av Miljöpartiets krav. Problemet är att Moderaterna kört över de andra partierna när det gäller utrikespolitiken."

Engagemanget för en bättre värld går över blockgränserna. Vi miljöpartister har till exempel kämpat tillsammans med kristdemokrater och folkpartister för att uppnå målet om en procent av BNI i bistånd. Det är sorgligt att se att det enda riksdagsparti som vill sänka biståndet och som saknar engagemang i klimatfrågan – Moderaterna – kört över de andra borgerliga partierna inom biståndspolitiken.

Med Moderaterna vid rodret håller Sverige på att förlora positionen som förebild när det gäller solidaritet med världens fattiga. Istället har Sverige blivit världsledande på att exportera vapen. Miljöpartiet kommer kämpa stenhårt för att Sverige åter ska ses som en global förebild inom områden som klimat, bistånd och rättvis handel. Fem punkter ser vi som centrala:

• Urholka inte biståndet. Bistånd ska gå till att bekämpa fattigdom. Moderaterna använder biståndet till att bekosta flyktingmottagning, skuldavskrivningar och klimatanpassning. Allt detta är viktigt men har inget med bistånd att göra. Vi har råd med både och.

Sluta exportera vapen till diktaturer. Vapen används för att döda. Sverige är redan världsledande på att exportera vapen. Alliansregeringen har inrättat ett särskilt exportråd för vapenindustrin, så att vi kan sälja ännu mer vapen. Vi vill göra tvärtom – ställa mycket hårdare krav på de länder vi exporterar vapen till.

Skriv av illegitima skulder. Det är en skam att folket i fattiga länder tvingas betala forna diktatorers lån. Sverige borde omedelbart verka för att sådana skulder ska skrivs av och att vi ska sluta låna ut pengar till diktaturer.

Bryt EU:s orättvisa fiskeavtal. EU:s fiskeavtal med utvecklingsländer, däribland Marocko och Mauretanien, förstör inte bara havsmiljön utan även livsvillkoren för lokalbefolkningen. Stoppa avtalen snarast.

Höj ambitionerna i klimatpolitiken. Sverige har fått hård kritik för sitt veka agerande på Köpenhamnsmötet förra året. Vi vill att Sverige åter utvecklar en miljö- och klimatpolitik värd namnet, en politik vi kan vara stolta över. Sverige ska gå i täten och sänka utsläppen med minst 40 procent till 2020.

Vi vet att många på den borgerliga sidan ställer upp på många av Miljöpartiets krav. Problemet är att Moderaterna kört över de andra partierna när det gäller utrikespolitiken. Vi miljöpartister kommer att kämpa stenhårt för att Sverige också ska ta sitt ansvar för illegitima skulder, orättfärdiga handelsavtal, se till att biståndet verkligen går till fattigdomsbekämpning och jobba för en rad andra solidaritetsfrågor.


Om författaren

Författare:
Yuri Silva

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2010 10:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: