sourze.se
Artikelbild

På jakt efter vampyrer

I ungdomslitteraturen lever metafysiken och alkemin.

Författare: Matthew Morgan, David Sinden & Guy Macdonald
Titel: Djungelvampyren
Översättning: Anna Falk
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivning: Sommaren 2010


På Farraway Hall tar varulvspojken Ulf och hans vänner hand om vilda djur som kommit till skada. Det kan vara sjöodjur, drakar och älvor, bevingade hästar eller troll med tandvärk. Inget fall är för svårt för KSFGD - Kungliga sällskapet för förhindrande av grymhet mot djur.

Tillsammans med doktor Fielding, jätten Orson och älvan Tiana ska Ulf ut på en superhemlig expedition till den outforskade vildmarken Manchay. Uppdraget är att spåra och skydda världens sista djungelvampyr. Kort före avfärd varnas Ulf av professor Farraways spöke: Se upp för det sjätte svärdet!

De slår följe med den till synes harmlöse fotografen Hurricane Stoat in i Manchay där en lång rad märkliga och fantasieggande djurarter möter dem. Snart hittar de ett människoskelett som håller i ett dräparsvärd. De ska hitta fem till och inte långt därifrån kokar onde baron Marackai och skurkarna Blodd och Ben ihop blodisande planer.

Författartrion Morgan, Sinden & Macdonald har skrivit flera böcker om Ulf och Farraway Hall. Två kom på svenska förra året, "Varulv möter drake" och "Sjöodjur och andra delikatesser". Macdonald sägs ha vuxit upp på en gammal begravningsbyrå, där av intresset för spöken och annat övernaturligt.

"Djungelvampyren" är underhållande från början till slut, med exotiska naturskildringar och ett budskap som slår igenom och tilltalar: Skydda djuren från föroreningar, global uppvärmning och girig viltjakt.

Det är King Kong möter Star Wars utan rymdrekvisitan möter Peter Pan, etthundranittio sidor klassisk, fartfylld spänning som nog bäst passar barn i åldern 8-12. Och alla vuxna med bibehållen fantasi och äventyrslust förstås.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 29 jul 2010 17:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: