sourze.se
Artikelbild

Flickors kläder uppmanar inte till fysisk lek

"Jag menar att kläder till stor del avgör hur våra barn leker, men också representerar vår syn på dem, vad de bör och inte bör göra."

Dagis, 3-6 år. Den traditionella pojken kommer i tråkiga, slitstarka kläder. Inte sällan med en intetsägande gråblå färgkombination – fläckar syns inte på dem. Detta klädval uppmanar till fysisk lek, då alla sagofigurer och alla djur har färg och det har inte du – därav tröskeln och det inre motståndet mot att spela en sådan karaktär.

Tjejer kommer inte sällan i en enfärgad klänning utan strumpbyxor till. Detta klädval gör att de sitter obekvämare, kan frysa om benen, samt drar sig för att ge sig på något slags klätterhinder eftersom huden på benen är blottad. Det blir också olämpligt att hon hänger upp-och-ner, vilket är en del av många lekar.

Ofta är klänningen prinsessvit. Fläckar syns mycket bra på klänningen, faktum är att minsta lilla smutsfläck förstör helhetsintrycket och hon ser inte ut som en prinsessa längre. Därav motviljan till att sitta, springa, leka och gräva i sanden. Hon grät mycket första, andra, tredje och sjunde gången hennes klänning – och därav hennes imponatorfaktor – förstördes av en fläck.

Jag menar att kläder till stor del avgör hur våra barn leker, men också representerar vår syn på dem, vad de bör och inte bör göra.


Om författaren

Författare:
Theo Gerken

Om artikeln

Publicerad: 21 jul 2010 10:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: