sourze.se

De "små kejsarna" kräver sin rätt

"Det moderna Kina växer fram för våra ögon. Var det hamnar återstår att se."

Jag har skrivit ett antal artiklar om Kina. Den mest lästa, Länk: sourze.se, har osannolika 20 228 läsare.

Det som fick mig att skriva denna artikel är att jag läste en artikel om de så kallade "små kejsarna" skriven av Geoff Dyer i Financial Times den 8 juli 2010, China´s little emperors demand their due. Dyer skriver:

"Kinas ungdom kan råka ut för dålig press. För de flesta kineser är de Little emperors eller Me Generation de bortskämda och opolitiska barnen till ett-barns familjerna som bara är intresserade av snabba bilar, videospel och modevaror men ingenting annat."


Kinas unga befolkning har mycket högre förväntningar på livet än föräldragenerationen som var tillfreds med låga löner och påvra bostadsförhållanden. Ungdomarna har strejkat för högre löner och fått dem beviljade av arbetsgivarna. Moderniseringen av Kina har skapat stolthet och självförtroende men också förväntningar på det liv som kan levas i ett modernt land. När de unga har starka opinioner tenderar de att bli nationalister, särskilt i förhållande till väst. Exempel på detta var västs kritik av demonstrationerna och upploppet i Tibet och överlämnandet av den olympiska facklan till olympiaden i Peking. Ungdomarna ville att den kinesiska regeringen skulle protestera hårdare mot västvärldens politiker och media. Om de var kritiska mot regeringen i Peking var det för att den inte var tillräckligt hård mot väst.

Det moderna Kina växer nu fram för våra ögon. Var det hamnar återstår att se.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 jul 2010 10:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: