sourze.se
Artikelbild

Ansvarslöst av vänsterblocket vilja göra det dyrare att anställa unga

"Vänsterpartiernas förslag gör det ungefär tre tusen kronor dyrare att ha en ung människa anställd per månad."

Den överlägset största överföringen av pengar i vänsterpartiernas budgetförslag är från att göra det billigare att ha unga människor anställda till att höja taket i a-kassan. Pengar ska alltså gå från de unga som idag har en enormt svår situation på arbetsmarknaden till tidigare höginkomsttagare som inte längre jobbar.

Idag är var fjärde ung människa arbetslös. Att göra det ännu svårare för unga, göra det ännu dyrare att ha unga människor anställda är att vara ansvarslös. Vänsterpartiernas förslag gör det ungefär tre tusen kronor dyrare att ha en ung människa anställd per månad.

I Stockholms län är det 18 500 ungdomar som är berörda av vänsterpartiernas skattehöjning, en enorm skattehöjning. Var och en som på allvar vill göra något åt ungdomsarbetslösheten bör fråga sig om de tror det blir fler eller färre jobb för unga om alla unga blir rejält mycket dyrare att ha anställda.

Men det är inte bara de 18 500 unga människorna som skulle få det svårare att hitta ett jobb det handlar om. Det handlar också om företagen, kommunerna och landstingen som skulle få höjda kostnader.

När vänsterpartierna gärna pratar om att ge mer pengar till kommunerna så är det inget annat än kvalificerad retorik - men lite politik. I själva verket skulle bara höjningen av arbetsgivaravgiften för unga innebära höjda kostnader för Stockholms läns offentliga verksamheter med 500 miljoner. För företagen i Stockholms län skulle det innebära en skattechock på 3,8 Miljarder. Allt detta bara för att kunna behålla de unga anställda man har idag.

Om man på allvar vill göra det möjligt för företag och kommuner att anställa fler unga människor så är svaret inte att göra det dyrare. Svaret är att det måste bli mer attraktivt genom bättre utbildning, mer praktik i skolan och bättre matchning. Men svaret är också att göra unga billigare att ha anställda, genom att fortsätta sänka arbetsgivaravgiften för företag generellt och för att ha unga anställda.

Sverige behöver fler företag och kommuner som har god ekonomi och anställer människor, inte minst unga. Då är vänsterpartiernas krav förödande.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Magnus Andersson

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2010 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: