sourze.se

Analfabeten med skuld till CSN

Analfabetism är ingen garanti mot att få studieskulder. En man i södra Sverige har 700 000 kronor i skuld till CSN trots att han inte är skriv- och läskunnig.

Myndighetssverige är i princip omöjligt för en vanlig människa att slåss emot. Även om det skulle vara möjligt att vinna finns det inte många som har ekonomi för att ta upp kampen och ytterst få advokater som finns på den lilles sida. Systemet har gjort att rättshjälpen är så beskuren att det knappt kan kallas rättshjälp och den som inte har råd med hemförsäkring eller av andra skäl inte har någon, är utan all chans.

I SydÖstran finns en artikel om den lilla människans kamp mot goaliat. En man i 65 årsåldern, marginaliserad, diagonostiserad och total analfabet har en skuld till CSN på 700 000 kronor för studier på Högskolan. En märklig skuld då han inte ens gått ut folkskolan. Bakgrunden är att någon "lånade" hans identitet någon gång på 70-talet men någonstans i systemet gick det fel.

Något som hans gode man ska ha rett ut med CSN i samband med att bedrägerierna uppdagades. På grund av gallringsregler finns i dag inga handlingar kvar hos myndigheten som styrker uppgifterna om bedrägerier.
65-åringen har i tre års tid försökt få någon att lyssna på hans berättelse.
- Det är inte mitt fel att en myndighet kastar bort sina egna papper, säger han till Sydöstran.

Länsrätten anser i likhet med CSN att mannen inte med tillräcklig grad av sannolikhet lyckats bevisa att han utsatts för brottslig handling. Men myndigheterna har inte, som förvaltningslagen kräver, kontrollerat om hans uppgifter verkligen stämmer. I samband med länsrättsförhandlingar åtog sig CSN att göra efterforskningar med polisen. Men man nöjde sig med att konstatera att det var omöjligt att få någon fullmakt från 65-åringen eftersom han "varken är läs- eller skrivkunnig".

Enligt CSN:s tolkning är han därmed både analfabet och akademiker, vilket torde vara den mest märkliga kombinationen inom högskolevärlde i historien. Mannen har i flera år betalat sin skuld via Kronofogden, som tagit ur mannens pension. Pengar som han rätteligen borde ha tillbaks i en del av upprättelsen från Myndigheterna. CSN vill avskriva skulden, men det vägrar mannen i fråga eftersom det i hans ögon finns något att avskriva.

CSN har slarvat bort hans papper, det finns inga intyg på vilket universitet eller högskolan han gått på, men en skuld till staten på 700 000 kronor har han.

Den lilla människans kamp mot Goliat är inte enkel, men Staten borde i det här fallet göra en grundläggande undersökning och Kronofogden borde betala tillbaks de pengar man tagit utan fog.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2010 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: