sourze.se

Sverige behöver en Wallraffare!

Sverige skulle behöva en wallraffare som systematiskt undersökte arbetslivet i landet. Denne kunde börja med att följa originalet i spåren. Samma typer av företag finns också i Sverige.

I en "Rapport från vår sköna nya värld" återkommer Gunter Walraff med åtta nya reportage, som alltid till företag och branscher där utsattheten är som störst. I rollen som telefonförsäljare lurar han och hans kollegor systematiskt folk att köpa skräpprodukter. Som den lågavlönade fabriksarbetaren Frank Kimmerle tillverkar han i en nedsliten och livsfarlig fabrik, frallor till lågpriskedjan Lidl.

Som uteliggare får han stifta bekantskap med vilka miljöer som står till buds när samhället sätter in hjälpåtgärder.

I undersökningen "Starbucks ofiltrerat" visar han övertygande hur personalen dirigeras och utnyttjas till den grad att scenerna av arbetaren i Chaplins "Moderna tider" ter sig idylliska vid en jämförelse. Jag får en känsla av McDonalds gånger två. Allt under företagets devis som hänger på alla Starbucks arbetsplatser: "Vi medarbetare kallar oss partner eftersom detta inte är vårt jobb - det är vår passion. Tillsammans hälsar vi mångfalden i syfte att skapa ett arbetsklimat där vi alla kan vara oss själva. Vi behandlar varandra ständigt med respekt och värdighet. Vi lovar varandra att leva upp till denna höga standard."

Verkligheten på Starbucks kan innebära 14-timmarsskift eller så kallade korta byten där man jobbar till sex på morgonen så går man direkt vidare på förmiddagsskiftet. Deltidsarbete är en regel. Hundra procent av de anställda i USA är deltidsanställda. Företaget kör med samma politik överallt. Lönen är låg. Arbetsledning och kontroll sker med hjälp av tidsstuderade system, chefhierarkier i flera nivåer som kontrollerar den som står närmast under. Leenden, bemötanden, snabbhet, utförande av varje moment, kontrolleras så att schemat följs.

Reportaget "Ofina restauranger" berör mig personligen eftersom jag arbetade som kock på 1950-talet. Jag fick egna erfarenheter med framför allt berättelser hur branschen ännu levde kvar som ett gammaldags skråväsende där slaveriet låg nära allt under en nimbus av ett fint yrke.

Walraff har undersökt förhållandet på några gourmetrestauranger. En lärling kunde under de första fem månaderna arbeta 80,5 timmar i veckan, dubbelt så mycket som lagen tillåter. Mobbing och till och med misshandel förekommer."Restaurangbranschen är en alldeles speciell värld. Eftersom de anställda efter en arbetsdag på 12 till 15 timmar bara hinner handla, äta och sova, kretsar hela deras liv runt arbetet och arbetskamraterna; 90 procent av deras vakna tid är de på jobbet".

Sverige skulle behöva en wallraffare som systematiskt undersökte arbetslivet i landet. Denne kunde börja med att följa originalet i spåren. Samma typer av företag finns också i Sverige. Den obetalda övertiden ökar ständigt. Kontrollsystemen blir alltmera sofistikerade enligt utländska modeller. Vuxenmobbningen ökar på arbetsplatserna. Vi måste motverka den "sköna nya värld" som Wallraff blottlägger i sin bok.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2010 08:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: