sourze.se

Massmedia styr Sverige

En gång fanns det tre statsmakter i det här landet. Men så kom det en fjärde, nämligen pressen. Den har käkat upp de tre andra och nu styr den Sverige.

Är det någon som hört talas om den fjärde statsmakten? Det handlar alltså om pressen. Det finns tre andra statsmakter i samhället, nämligen det världsliga, det andliga och folkrepresentationen. Men alla dessa tre maktfaktorer har nu ätits upp av den fjärde statsmakten. Regeringen består bara av springpojkar och springflickor till pressen. De andliga makthavarna är helt tysta och utan inflytande. Och riksdagsledamöterna är bara nickedockor åt partierna. Det är alltså pressen och massmedia som härskar här i landet och det förtryck som de utövar över människors privatliv är otroligt. Men det här inte pressens fel. Människan har nämligen en outsinlig nyfikenhet och vill veta allt, utom det som är värt att veta.

Det är alltså journalistiken som behärskar samhället. Och i grunden handlar det om pengar. Det finns stora pengar att tjäna på att rota i folks privatliv. Och man har inga hämningar. Allmänheten lockas till att vara med i spelet och förnedra sig själv och andra. Utvecklingen inom press och övrig massmedia är mycket oroande. Här springer regering och opposition stup i kvarten in i TV- och radiostudios och uttalar sig om allt, gör utspel och försöker knipa poäng. Det är otroligt pinsamt och framför allt intelligensbefriat. Presskonferenser borde utlysas bara när det hänt nåt allvarligt. De som har makten borde kunna få jobba i lugn och ro och inte hela tiden pressas av dessa jippon. Men förmodligen går det inte att få stopp på den skenande massmediepsykosen. Det må vara roligt att få en kvinnlig statsminister efter 33 manliga föregångare. Men jag tycker synd om Mona Sahlin om hon mot alla odds skulle få den posten. Det kommer att bli en plåga för henne och hon kommer hela tiden att förföljas av den obarmhärtiga pressen. Dessutom kommer förhållandena ute i omvärlden att förändras till det sämre.

Pressen är hela tiden på jakt efter nya byten. När ett byte är nerlagt eller ett ämne är uttröskat efter två dar så rusar man efter nästa byte. Ingen har så lätt för att tröttna som pressen. Snart är det färdigskrivet om USA:s oljekatastrof och Ship to Gaza-projektet. Det finns hela tiden intressantare saker att avslöja, särskilt personliga tillkortakommanden. Men så länge den eländiga pressen tillhandahåller vad folk vill ha så kommer den att fortsätta härja. Så länge det inte går upp för folk att allmänheten inte har med folks privatliv att göra så finns det inget hopp för framtiden.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2010 13:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: