sourze.se
Artikelbild

Sluta klaga på Victorias val!

Om det inte var kyrkans sak att bestämma över kvinnans val förr, varför skulle det vara det nu? Kronprinsessan Victoria har gjort sitt val. Vem är då du att säga att hon inte fick välja just detta?

Kronprinsessan Victoria har gjort att val: hon vill att hennes far skall följa henne längs med gången och "lämna över" henne vid hennes bröllop.

Detta val faller inte kyrkan på läppen. Så vad gör den? Precis det som den alltid har gjort: försöker sätta sig över kvinnans eget val genom att hävda att det hon väljer inte är för samhällets bästa. Och inte nog med att kyrkan gör exakt det som den gjort i århundraden. Nu får den dessutom uppbackning av en hel hoper "moderna" människor som hackar på Victoria.

Kalla mig liberal om ni vill, men har ni inte totalt missuppfattat en sak här? Det handlade aldrig om överlämningen, om slöjan, om att vara hemmafru eller om att inte rösta. Det handlade om att kvinnan fick aldrig valmöjligheten! Felet låg aldrig i själva handlingen eller positionen; felet låg i att kvinnor inte fick välja själva om de ville ha det alternativet eller något annat.

Nu har Victoria valmöjligheter. Hon kan välja att gå själv uppför gången; hon kan välja att gå tillsammans med sin blivande make; eller så kan hon välja att bli överlämnad.

Victoria har gjort sitt val. Det var ett fritt, informerat val gjort av en myndig svensk medborgare, i enlighet med svensk lag. Att sedan valet råkar likna något som skedde i en tid då kvinnan inte hade en valmöjlighet är helt irrelevant.

Jag kan inte annat än applådera Kronprinsessan för att hon visar att ingen skall sätta sig över hennes val, inte vare sig tyckare eller kyrka. Paradoxalt nog är det hon ! som står upp för sina rättigheter som kvinna och människa, medan alla andra försöker begränsa dem. Hon skall ha all respekt för detta.

Voltaire yttrade aldrig orden, men hans ståndpunkt kan enligt Evelyn Beatrice Hall summeras som följer:

"Jag avskyr det du gör och det du säger, men jag skulle gå i döden för att försvara din rätt att få fortsätta göra det."


Samma sak gäller Victoria och hennes val att bli överlämnad. Du behöver inte hålla med. Du behöver inte välja samma sak själv. Du behöver inte ens tycka om valet...

...men du har inget annat möjlighet än att acceptera det och försvara, för det är hennes val att göra, inte ditt.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 25 maj 2010 00:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: