sourze.se
Artikelbild

Allt är möjligt i Underlandet

Tim Burtons version av Lewis Carrolls gamla klassiker "Alice i Underlandet" har blivit familjefilm med 3D-glasögon, myspys, många detaljer och roliga påhitt.

Alice är i tonåren och på väg att giftas bort med en riktigt tråkig lord med matsmältningsproblem. Hon flyr fältet i hälarna på en vit kanin som lockar henne ner i ett hål. Alice faller ända ner i Underlandet där hon har varit förr, även om hon inte minns det. Figurerna där känner igen henne – kaninen, den leende katten och den galna hattmakaren – figurer som hon har drömt om i underfundiga drömmar hela sitt liv.

Underlandet är en detaljrik och fantasifull värld, här finns hur mycket som helst att titta på. Det är talande, sura blommor, lustiga djur och figurer av udda slag. Och så har vi den Vita Drottningen och hennes ondskefulla äldre syster Hjärter Dam, den griniga härskarinnan av Underlandet. Den galna hattmakaren Johnny Depp livar upp med sin crazy frisyr.

Alice Mia Wasikowska skiner som solen i sin rollfigur och snor nog det mesta av showen, naiv, naturlig, oinställsam, och hon kan även slåss så det blir ett uppfriskande flickporträtt.

Vad som helst kan hända i det fantastiska Underlandet.

Titta på trailern för Alice i Underlandet här

Lite kuriosa:
Eftermiddagen den 4 juli 1862, under en båttur på floden, berättade Dodgson som kallade sig Lewis Carroll när han skrev i tidningarna något alldeles extra för sina favoritflickor, systrarna Liddell – Sagan om mellansyster Alice och de äventyr hon upplever efter att ha följt efter en beskäftig kanin ner i ett hål i marken. Alice själv blev så förtjust att hon tjatade till sig ett löfte om att sagan skulle bli bok. Och resten är litteraturhistoria.

Titel: "Alice i Underlandet 3D"
Kategori: Familj/äventyr
Regi: Tim Burton
Medverkande: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover med flera
Längd: 1 tim 48 min från 7 år


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 18 maj 2010 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: