sourze.se
Artikelbild

"Greenberg" – Nedtonad Ben Stiller i sevärd romkom

"Är man ute efter en romantisk komedi utan fjantiga intriger och softat ljus så ska man garanterat gå och se Greenberg."

Roger Greenberg Ben Stiller flyttar ner till Los Angeles från New York efter att ha haft ett nervöst sammanbrott. Han ska bo i sin brors hus medan denne är på semester i Vietnam. Där träffar Roger broderns assistent Florence Greta Gerwig. De två är mycket olika som människor och konflikter uppstår, men även romantik. Roger är en riktig slacker som fördriver sin tid med att skriva arga brev till företag. Rogers gamla polare från ungdomstiden är bittra över att han inte gick med på att skriva kontrakt med ett skivbolag då de var lovande musiker. Rogers bästa vän Ivan Rhys Ifans är den enda som förstår honom och inte kritiserar eller dömer.

Filmen fokuserar på dialogscenerna och drivs av en lågmäld komik. Man fattar lätt tycke för Roger och hans fumliga försök att nå Florence som är en tuff och självständig tjej som också stör sig på Rogers tillkortakommanden, samtidigt som hon hyser varma känslor för honom.

Handlingen utspelar sig mestadels i medelklassvillan med tillhörande pool där amerikansk ungdomskultur skildras i festscenen då ett gäng ungdomar tillsammans med Rogers brors äldsta barn stormar in i huset. Det är sex, droger och rock n roll i 2000-talstappning!

Manuset saknar någon egentlig dramaturgi. Scenerna är staplade på varandra. Ibland blir det lite långtråkigt och man skruvar på sig i biostolen. Men behållningen är de avskalade karaktärerna som inte är stöpta i någon Hollywood-mall utan ser ut som vanliga människor med fett hår och urtvättade kläder.

Ben Stiller har tonat ner sig lite i denna roll och signalerar att han är en människa av kött och blod som har upplevt smärta. Tolkningen av den plågade och förvirrade Roger är gjord med förståelse och kärlek. Det nya stjärnskottet Greta Gerwig är charmerande och fyndig och visar prov på skickligt skådespeleri.

Är man ute efter en romantisk komedi utan fjantiga intriger och softat ljus så ska man garanterat gå och se "Greenberg".


Om författaren

Författare:
Beatrice Wahlberg

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2010 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: