sourze.se
Artikelbild

LAS grunden till ungas arbetslöshet – inte krisen

"Grundtanken bakom LAS är orimlig, men den var inte en akut fråga så länge som ekonomin gick som tåget och Alliansregeringen steg för steg förbättrade situationen för unga, bland annat genom sänkta arbetsgivaravgifter."

Vid valet 2006 var en av de största frågorna arbetslösheten bland ungdomar. Det fanns det goda skäl till. Alliansens seger 2006 berodde också till stor del på Socialdemokraternas misslyckande med att redovisa en trovärdig lösning på problemet. I årets val kommer vinnaren vara det regeringsalternativ som återigen kan visa upp bäst lösningar för fortsatt fler jobb.

Finanskrisen har drabbat alla, men ungdomar drabbas oproportionerligt hårt. Många ungdomar har blivit varslade om uppsägning och många har förlorat sitt jobb. Den utlösande faktorn är givetvis krisen, men roten till problemen för ungdomar är LAS, lagen om anställningsskydd, som innebär att den som är sist anställd också ska sparkas först, oavsett insats.

Med principen "sist in - först ut" skapas ett tydligt A- och B-lag på arbetsmarknaden. De som har varit i arbete under kort tid eller nyligen bytt arbetsgivare eller karriär är de som får ta smällen. Grundtanken bakom LAS är orimlig, men den var inte en akut fråga så länge som ekonomin gick som tåget och Alliansregeringen steg för steg förbättrade situationen för unga, bland annat genom sänkta arbetsgivaravgifter.

LAS måste bort. Vi måste privatisera arbetsförmedlingen så att fler alternativ uppkommer som kan specialisera sig på det första jobbet. Vi måste låta unga människor få konkurrera med sina fördelar - lite lägre lön för att komma in på arbetsmarknaden. På plats kan man snabbt avancera och få högre lön. Det är så vi skapar fler jobb så unga slipper stå utanför och knacka på utan att bli insläppta.

Men socialdemokraterna vill annat. I sin skuggbudget ville man även fortsättningsvis fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar. Detta skulle innebära en skattechock som skulle leda till ännu flera unga i arbetslöshet. I kombination med oförändrade LAS-regler skulle detta innebära en ännu tuffare situation för unga på arbetsmarknaden än dagens.

Det är socialdemokraternas version av rättvisa. Min och Centerpartiets Ungdomsförbunds version av rättvisa gör att fler ungdomar har ett jobb att gå till på morgonen.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Magnus Andersson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2010 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: