sourze.se

Ulrik Munther: "Jag har helt klart glimten i ögat, haha!"

Sourze nöjesreportrar Linnea och Olivia fick en intervju med Metro on stage-aktuelle lilla melodifestivalen-vinnaren Ulrik Munther.

Den 28 november 2009 tog en glad och sprallig kille på 15 bast hem segern i den nordiska lilla melodifestivalen, MGP Nordic, med låten "En vanlig dag". Den svenske Ulrik Munther har nu kommit med sin andra låt, "Life", som han har tävlat med i Metros musiktävling, Metro on stage, där han i slutomröstningen på valborgsmässoafton, av närmare tvåtusen bidrag, kom tvåa. I Metro on stage är tävlar alla artister, till skillnad från i till exempel Idol, med egna låtar. Vi fick en live-intervju med denna sköna kille i den välkände musikproducenten Johan Åbergs studio i Stockholm.Ulrik Munter med Linnea och Olivia
Foto: SourzeHur kom det sig att du började med musik?
Det är lite på grund av att jag fick en synt när jag var runt tre år, så höll jag på med den och gick på pianolektioner och så började jag sjunga och skriva låtar.
Har du några andra intressen än musik?
Inte något som är lika stort, men typ kompisar och cykla lite enhjuling och sånt.
Hur skulle du beskriva din musikstil?
Lite organisk poprock.
Du spelar ju i två andra band, vad har du för roll där?
Jag spelar inte i två band längre utan bara i ett med mina kompisar. Där är jag lite grand bandledaren och sångare.
Har musik alltid spelat stor roll eller fanns det något annat?
Musik har väl betytt mer och mer, nu är det ju liksom lite som ett jobb också. Först var det mest att man spelade på fritiden och skrev lite låtar och sådär men då spelade jag ju fotboll och innerbandy också. Men sen tog musiken så mycket tid.
Hur mycket tid i veckan ägnar du åt musik?
Hmm, jag vet inte riktigt, jag vet inte ens hur många timmar det går på en vecka haha, men ungefär två timmar per dag. Alltså fjorton timmar i veckan typ.
Vem är din favoritartist just nu?
Ja tror att det är John Mayer, faktiskt.
Vad är ditt första musikminne?
Ja du, jag har faktiskt ingen aning. Jag tror nog att det var att jag satt och plinkade på en synt till nån Eminem-låt faktiskt, haha. Det är lite ovanligt men, ah, så var det.
Varför är det så roligt med just musik?
För att man kan uttrycka sina känslor, haha, nej men vad djupt. Jag vet inte, jag tycker bara det är kul, det är roligt att sjunga och spela och det är roligt med takter och toner och allt sånt.
Hur många låtar har du skrivit?
Jag har skrivit kanske sju låtar eller nåt, som är helt klara och sen har jag kanske sju låtar som är halvfärdiga.
Vad heter din första låt och vad handlar den om?
Den hette "Vackra flicka" och den handlar om en vacker flicka, haha, nej men jag vet inte riktigt, jag var typ elva år när jag skrev den och det var en flicka på andra sidan gatan och så gick jag över och började prata. Haha, det är liksom handlingen.

Lyssna på Ulriks "Life" från Metro on stage

Du är just nu aktuell med låten "Life" som du tävlar med i Metro on stage, när skrev du den här låten?
Den skev jag för kanske ett och ett halvt år sen. Jag skrev den ju innan jag var med i lilla melodifestivalen.
När vi såg dig uppträda med "Life" i höstas så var en del av låttexten annorlunda, hur kom det sig?
Ja, det är sant, men när vi skulle spela in den så får man ju göra lite förändringar, den var ju inte publicerad. Dessutom var den för lång.
Den texten vi hörde då hade ju en helt annan betydelse? Den handlade om kärlek.
Ja, det var ju just det. Det var ju mer som en utfyllnad.
Hur går det till när du skriver dina låtar?
Jag sätter mig oftast med gitarren och så kommer jag på, eller inte kommer på, men spelar några sköna ackord och kommer på lite melodi kanske. Och så sjunger jag med random ord och sen så kommer jag på vad den ska handla om, lite tema typ och försöker komma på lite text runtomkring det temat och så vips så har man en vers och en refräng och så får man försöka göra en till vers som passar ihop med resten.
Har du några tips om man vill skriva en egen låt? Finns det någonting man kan tänka på?
Jag tror att alla skriver väldigt olika. Man kan ju börja med texten, men för mig är det lättare att börja med själva musiken tror jag. Jag har ju i och för sig inte provat det andra, haha, men jag brukar alltid tänka på att texten måste betyda något, den får inte vara så ytlig. De måste vara nåt djup i den.
Vilket språk föredrar du att skriva/sjunga låtar på?
Alltså, det är båda, eller ja kanske engelska eftersom det når ut till flest människor och det är så som många säger att om man skriver på engelska, om man inte själv är engelsk, så fattar man ju inte exakt… Alltså, det blir liksom inte lika utlämnande. Men om man skriver på svenska så fattar man ju allt och man måste tänka på exakt vilken ordföljd och så, så det är svårare för oss att skriva på svenska.
Beskriv känslan som du har precis innan du ska gå upp på scen och sjunga.
Oftast jäkligt nervöst alltså, hehe, men de beror ju på lite vad man ska göra, om man ska typ sjunga en egen låt och så beror det ju på lite hur bra man kan den. Jag är alltid rädd att jag ska tappa bort texten. Ibland får jag typ mindbreaker eller alltså blackout, typ. Men oftast är man bara nervös innan och så kommer man upp och så är det jätteroligt.
Vad handlar dina andra låtar som du skrivit om? Är det oftast låtar om livet som dom vi hört?
Ja, faktiskt det är lite av ett tema, om ni har hört "en vanlig dag" och "life" så handlar ju dom om ungefär samma sak men jag har inte bara sånt, utan också lite kärlekslåtar och lite sånt. Men oftast är det ju lite temat "catch the day".
Om du skulle få välja vilken låt som helst att uppträda med, vilken skulle det vara?
Just nu är det ju "Wonderwall" med Oasis, för att den är ju så jävla bra, haha! Ja, jag tycker att "Wonderwall" är en jätteskön låt så därför vill jag uppträda med den.
Vad är din plan inför framtiden?
Livnära mig på musiken och att jag ska kunna fortsätta med musik och tjäna pengar på det.

Ulrik i lilla melodifestivalen, MGP Nordic:
OBS! Texten fortsätter under klippet -->Hur kom det sig att du bestämde dig för att vara med i Lilla melodifestivalen?
Det var pappas fel, haha, nej, men det var mest pappa som ville det. Jag hade sökt nåt år tidigare, men nu kände jag att "nä jag är nog för gammal", men så kom jag ju in där till slut och då gick det ju bättre.
Men varför sökte du inte till Talang eller något sånt istället?
Jag vet inte, jag hade kanske tänkt och göra det, men sen tycker jag Talang, det är ju skitbra om man kommer med där, men när jag själv kollar på talang så är det tråkigt att kolla på såna som sjunger för då vill man ju hellre se trollkarar och sånt där, medan Idol eller Melodifesivalen kollar man ju på om man vill se någon sjunga.
Hur har ditt liv förändrats sedan MGP Nordic?
Jag har blivit lite mer typ offentlig. Nej men folk känner igen mig lite här och där och man får ju tänka sig för innan man gör något konstigt eller inte gör något konstigt, hehe. Jag har ju fått en massa fans, får fan mejl och sånt där. Det märks lite grand, men med kompisar och så är det ingen skillnad.
Hur påverkas din skolgång med plugg och sånt nu när du fått publicitet?
Det påverkas, men det har gått ganska bra ändå. Jag har inte sänkt mig men inte höjt mig heller i och för sig haha, men, nej, det har inte påverkats så mycket.
Vad tänker du göra om/när din karriär tar fart?
Ja den har ju redan börjat ta fart, haha. Jag får väl hänga med på den lilla skjutsen, men jag tror inte att jag ska flytta till Stockholm. Men jag får väl se, det är ju lite längre fram. Just nu bor jag hemma och det får jag nog göra ett tag till kanske, haha.
Vad är din högsta dröm?
Jag vet inte, jag är inte så mycket av en drömmare sådär. Jag lever i nuet men jag vill väl kunna tjäna en massa pengar på musiken, leva gött.
Vad är det bästa med att vara "känd"?
Jag tror inte att det är så jävla bra att vara känd, men det som är bra är inte att folk känner igen en på stan, utan att om folk vet vem man är så får man göra musikjobb och vara med i andra program och sånt. Om man lever på sin musik och tjänar pengar på den och så, så blir man väl känd automatiskt. Så det är väl varken en fördel eller nackdel.
Så det finns ingenting du tycker är jobbigt med att vara "känd"?
Alltså, det är ju klart att det kan vara jobbigt att man är lite mer offentlig, men jag menar det är ju något man lär sig och det är ju kul att folk uppskattar det man gör.
Är det roligt att folk känner igen dig på stan?
Alltså det beror på. Det är ju inte så att om nån känner igen mig på stan så bara "yes, ett poäng till mig!" haha. Men det är ju klart att det är kul, kanske lite både och sådär att man träffar folk man inte känner så vet man ju inte riktigt hur man ska reagera. Som typ en gång när jag var ute med hunden så stod det några och viskade om mig och då visste jag ju inte riktigt vad jag skulle göra, om jag skulle gå fram och bara "hej, ja de är jag som är Ulrik" eller låtsas som ingenting.
Har du någon förebild?
Nej. Alltså jag har inte liksom en förebild som jag vet att så ska jag bli när jag blir stor, men jag lyssnar ju på massa olika musik och blir inspirerad och så.
Beskriv din klädstil.
Jag vet inte, oftast ganska avslappnad och ibland lite färgglad och snygg, haha. Nej men jag brukar ju ha lite annorlunda kläder på scen än vanligt iallafall. Och sen självklart så har jag nästan alltid en stickad mössa.
Beskriv dig själv.
Ja, jag tar bara bra saker nu haha. Jag är snäll, oftast lugn och sprallig och helt klart glimten i ögat haha. Och jag är väl lite slarvig och lat också.
Vad är du mest nöjd med, med dig själv, varför?
Hmm, att jag är duktig på musik. Alltså det är ju kul att man kan känna att man är bra på någonting. Man får mycket uppskattning för sin sång då och sådär.
Tycker du mest om Göteborg eller Stockholm?
Göteborg såklart, haha.
Varför då?
Det är ju min hemstad och sådär och sen tycker jag att den är fin och den är inte lika stor som Stockholm men ändå stor. Göteborg har ju skön dialekt och sådär. Det är helt klart Göteborg.
Berätta lite om vad du ska göra framöver.
Just nu håller vi på att spela in nya låtar och sådär och med en hemsida som kommer vara klar om nio dagar typ. Den heter ulrikmunther.nu. Sen så ska jag uppträda på Liseberg den 16 maj med Amy Diamond och så ska Charlie Kaper och Erik Grönwall vara där också. Eftersom lilla mellodifestivalen är så himla stort i Norge så är jag med i lite olika TV-program där och i sommar ska jag ha spelningar där också. Jag var också med i ett norskt program som heter Guldägget, då var jag med i mellanakten tillsammans med Agnes och Kent. Det var skitkul eftersom det var direktsänt.
Men på vilken plats kom du i Metro on stage egentligen?
Jag kom på andra plats.
Vad tyckte du om den som kom etta då?
Den är ju faktist lite "klatchig" men den är ju ändå ganska smal. Det är få som tycker om den musikstilen. Men den kan ju säkert gå på radio nån gång och så. Men hon som kom trea kanske var mer min musikstil liksom.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2010 12:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: