sourze.se
Artikelbild

Sverige tar inte tillvara på ungas potential

Ungdomar i Sverige är inte bara arbetslösa. De har också mer begränsade karriärmöjligheter än unga i många andra europeiska länder. Sverige är tyvärr riktigt mediokert på att ta tillvara den potential som unga utgör.

Svenskt Näringsliv har låtit granska ett antal faktorer angående ungas situation på arbetsmarknade, till exempel ungas situation på arbetsmarknaden, andelen unga chefer, unga företagare, och ungas köpkraft, och jämfört hur dessa förhåller sig i Sverige jämfört med andra europeiska länder. Granskningen är nedslående och visar, när man sammanväger dessa faktorer, att Sverige ligger på plats 14 av 22 undersökta länder.

Hög ungdomsarbetslöshet är förstås ett bekant problem, men jag hade förväntat mig bättre resultat i övrigt. När det kommer till en del faktorer klarar vi oss hyfsat, vi har relativt hög utbildningsnivå och den svenska allmänhetens syn på unga chefer är positiv. Men ändå slår det inte igenom. Andelen unga företagare är femte lägst i Europa, och bara Cypern har lägre andel unga chefer. Är du ung i Sverige så blir du inte chef, förrän du blivit äldre.

Vad beror detta på? I Sverige utbildar vi oss länge och har höga trösklar in till arbetsmarknaden, därför gör vi också ett sent inträde och våra karriärer kan senare börja ta fart. Vi har också höga marginalskatter på inkomster som gör att det för många inte är värt att satsa hårt på yrkeslivet. Men en viktig del av svaret ligger också i det låga företagandet. Företagare är ofta chefer i sina egna företag. Det ger viktiga meriter och erfarenheter av ledarskap, som förstås värdesätts högt hos en chef.

En naturlig följdfråga är varför vi har så få unga företagare i Sverige. De blir visserligen snabbt fler, men inte tillräckligt snabbt och från alltför låga nivåer. Sanningen är att det är tufft att vara företagare i Sverige. Idéer och kreativitet finns det gott om, men det spricker ofta för att plånboken är tunn. Det behövs kapital för att kunna ta steget och bli företagare och tyvärr är det svårt att spara ihop till det i Sverige. Alltför mycket av det kapital som finns i landet är bundet i stora statliga fonder och därmed otillgängligt. Sveriges höga skatter på kapital och utdelning gör att pengar förblir inlåsta, istället för att användas och investeras i småföretag. Ett återinförande av förmögenhetsskatten kommer ytterligare att spä på den tendensen.

Förutom tillgången till kapital är det väsentligt att förbättra tryggheten för företagare. Är man 25 år och funderar på att säga upp sig och starta eget är det klart att möjligheten att vara föräldraledig kan vara avgörande. Eller att inte bara betala för sjukförsäkringen, utan också vara säker på att få ta del av den.

Att Sverige sticker ut som ett land där vi inte tar tillvara på unga människor och deras potential är bara negativt. Människor ska kunna hitta arbete, och de ska också kunna hitta stimulerande arbeten där de utvecklas och kanske blir chefer. Viktiga steg mot målet är sänkta trösklar till arbetsmarknaden, att det ska löna sig bättre att arbeta och att det blir enklare att starta eget företag.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Malin Sahlén

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2010 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: