sourze.se

Justin Bieber får mig att känna mig gammal

"Medan Bieber sveper sin bruna lugg från pannan och får en och annan flicka att falla till marken i hänförelse, tittar jag stumt och gubbigt på den utspelade teatern och tänker: Va? Klipp dig och fokusera på din utbildning."

Olivia Schlyter skrev en artikel om honom här på Sourze den 28:e april, han har även omnämnts i Dagens Nyheters nätupplaga. Han har förekommit i allehanda media på allehanda ställen runt om i världen. Hans namn är mig inte okänt, men hans musik har mitt öra inte mött. Inte förrän alldeles nyligen. Med sin spröda, pojkaktiga sångröst förkunnar Kanadas förhållandevis nya lilla stjärna Justin Bieber att jag uppenbarligen är hans "… special little lady."

Denna rad kommer från låten "Favorite Girl" vilken är en av de 18 hippa låtarna från hans debutalbum "My Worlds" som släpptes tidigare i år. Jag hade inte haft några problem att vara han speciella lilla dam, om det inte hade varit för att jag för det första inte är en dam, utan en herre. För det andra är han en rätt så liten herre själv som, as we speak, genomgår hormonella rubbningar. Dessa hormonella rubbningar till trots är hans röst misstänksamt kastrat-len. Borde Bieber inte vara i full färd med att bekämpa målbrottets sjunkande och stigande dalar av manlig basröst och ett pojkaktigt pipande? Huruvida han bör låta vuxen eller pojkaktig har inte så mycket med saken att göra. Över världen löper en veritabel Bieber-eld som formligen sätter flertalet yngre flickors hjärtan i brand. Jag är, som ni förstått, inte en av dessa flickor, och mitt hysteriska skrikande och till vissa delar blinda beundran för pojkens bruna hår, glänsande ögon och lena röst uteblir därmed. Viss sorts musik är anpassad för en viss sorts målgrupp, och så förefaller det – med uppenbarhet – vara med Bieber.

Med en mycket skicklig produktion i bakgrunden, en stabil sångröst och ett tjusigt pojkanlete har musikindustrin skapat sig en framtida stjärna som främst riktar sig till yngre och äldre tonårsflickor. Frågan är hur länge han håller, eller hur lång tid det tar innan industrin finner en ny fjortonårig – eller yngre – skönsjungande flicka eller pojke som får utgöra nästa stora fenomen. Detta skulle riskera att förpassa Bieber till skuggan, förutsatt att han under tiden inte hittar en egen kreativ identitet och ådra att tappa ur, och tack vara detta musikaliskt stå på egna ben.

Hur det än är med Biebers potentiella, framtida skugga påminns jag mest vid genomlyssning av hans album på den otroligt enerverande tid då min brorsdotter gick igenom sin Spice Girls-fas. Som med många produkter ligger den ekonomiska vinningen i diversifiering. Detta gäller även musiken. Spice Girls pumpade följaktligen marknaden tom på pengar med olika sorters dockor, alla andra sorters prylar och filmer. Jag kommer framförallt ihåg filmen "Spiceworld The Movie". Min brorsdotter brukade, när hon besökte farmor och mormor, titta på denna makalöst cyniska produktion om och om och om igen. Jag gick vid det här skedet fortfarande på högstadiet, eller var det första året på gymnasiet, och bodde hemma hos föräldrarna. Medan brorsdottern gjorde anspråk på TV:n och med höjd volym sjöng med i låtarna som framfördes i filmen låg jag på mitt rum och tuggade min väg genom kudden. Det hade varit charmigt att höra brorsdotterns svengelska tolkningar av kryddflickornas sångalster en till två gånger. Men inte oupphörligen, på varandra i följd till oändligheten. Jag antar att barn har en fin förmåga att uppskatta en och samma sak från miljarder olika vinklar.

När jag nu sitter här med Bieber i hörlurarna och minns dessa svunna tider kan jag inte annat än känna mig gammal. Medan Bieber sveper sin bruna lugg från pannan och får en och annan flicka att falla till marken i hänförelse, tittar jag stumt och gubbigt på den utspelade teatern och tänker: "Va?" När en sextonårig pojke ur sin mun låter fälla fraser som "… special little lady", tänker jag
"klipp dig och fokusera på din utbildning".

Medan jag tänker alla dessa tankar konsoliderar dock den kanadensiska pojken sin förmögenhet. När han är i min ålder kommer han att vara för upptagen med att vara rik för att tänka liknande tankar, förutsatt att han imorgon – som sagt – inte ersätts av en ny förmåga, eller världens första sjungande elefant.


Läs mer om Aje Björkman och fler av hans texter här


Om författaren

Författare:
Aje Björkman

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2010 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: