sourze.se
Artikelbild

Gammal kärlek rostar aldrig

Varje vår vid den här tiden ungefär plockar jag fram en gammal dam från garaget. Det är Jane, Jane Honda. Vi har hållit ihop i snart 30 år nu.

Till en början var förhållandet mer intensivt. Vi for till grekiska öar tillsammans, vi for upp och ned för norska serpentinvägar i hällande regn, vi for över alpvägar.

Nu har vårt förhållande blivit lite mer stillsamt. Det bör vara sol och minst 20 grader om vi skall ut tillsammans. Trots att Jane räknas som en veteran kan hon klösa till rätt ordentligt, men det får hon sällan tillfälle till. Våra träffar tillsammans brukar ske efter någon mindre kurvig småväg där hon sällan får springa mer än tvåsiffrigt.

Då Jane föddes var hon något av en teknisk sensation, hon hade fyra cylindrar 16 ventiler och två kamaxlar, därtill var hon nästan vibrationsfri. Så lugn var hennes gång att man kunde ställa ett glas vatten på hennes sadel när motorn var igång och varva henne fullt utan att vattenytan ens krusades.

Genom åren har hon varit ytterst modest i kraven på omsorg. Hon får sina byten av olja och filter årligen, justering av ventiler och synk av sina fyra förgasare mellan varven och byte av drev och kedja vart femte år, i övrigt så har jag inte behövt röra henne. Hon bara går och går. I dag mutade jag henne med ett par doser startgas, sedan hostade hon till ett par gånger, rök blått i en halv minut men gick sedan rent.

I veckan skall vi på årlig läkarkontroll hos doktor Bilprovning, lite innan rusningen, sedan är det bara att invänta govädersdagar och ge gas.

Gammal kärlek rostar inte. Tror jag det.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2010 09:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: