sourze.se

Barnvakten

Mattias, 12 snart 13, hatar den nya barnvakten samtidigt som hon väcker något inom honom...

Mamma och pappa är festklädda. Åsa har sminkat sig, något hon aldrig gör till vardags. Hon har glittrig lila ögonskugga och lösögonfransar. Läpparna är målade i en vinröd kulör. Klänningen hon har på sig är i svart krossad sammet och är djupt urringad vid brösten. Tolvåriga Mattias känner knappt igen sin egen mor. Pappa Anders bär kostym dagen till ära. Han som mest går runt i mjukisbyxor och T-shirt om kvällarna efter jobbet. Åsa tar upp lilla treåriga Ebba i famnen. Ebba är kladdig runt munnen och Åsa torkar med en bit fuktat hushållspapper.

Det ringer på dörren. "Åh nu är hon här" utbrister Åsa. "Vem då?" säger Anders lite förstrött. "Barnvakten din dummer" replikerar Åsa. Dörren öppnas och där står Lina 18 år. Åsa hälsar henne välkommen och ger henne lite snabba instruktioner om hur hon ska göra med Ebba och talar om att det finns glass i frysen och att det är viktigt att hon antecknar om någon ringer. "Ja, Mattias behöver du inte ta hand om, han klarar sig själv" säger Åsa lite stressat.

Föräldrarna ger sig av och nu är de bara tre i det lilla radhuset. Ebba springer runt i köket och kryper runt bland stolarna. Mattias står vid fönstret medan Lina har placerat sig framför hallspegeln. Mattias ser hur hon kammar håret och rättar till sminket. Lina märker att Mattias betraktar henne men hon säger inget. Mattias börjar rodna när de möter varandras blick i spegeln. Det som bryter tystnaden är när lilla Ebba börjar skrika och har fått en stol över sig och klämt fingret. Mattias tar upp sin lillasyster famnen och börjar trösta henne. Lina står fortfarande vid spegeln helt upptagen av sig själv. "Du kan väl ta hand om henne, jag har så svårt för skrikiga småungar" säger hon. "Men du är ju barnvakt" stammar Mattias fram. "Äsch det är bara något jag gör för pengarna."

Det har gått ett par timmar och det har mörknat utomhus. Mattias har äntligen efter många om och men fått Ebba att sova. Nu ligger hon också snarkar i sin säng med gossedjuret Bum Bum tryckt mot kroppen. Lina halvligger i soffan och snackar i mobiltelefon. På vardagsrumsbordet står en tom burk Ben and Jerrys. Mattias har inte fått smaka något. Han börjar bli förbannad på den här fittan som invaderat hans hus och fullkomligt skiter i sina förpliktelser som barnvakt. Ändå kan han inte låta bli att fascineras av henne. Hon är vacker på ett udda sätt. Hennes nedbitna naglar med det avskavda nagellacket, det rufsiga rödblonda håret med vita slingor, Den noppiga tighta koftan med ett rosa spetslinne under, de slitna jeansen – allt detta gör Mattias lite upphetsad. Hon är så olik honom. Han som alltid får alla rätt på proven i skolan och spås en lysande framtid av lärare och övrig skolpersonal. Han är alltid prydligt klädd med en tröja över skjorta och chinos. Alltid hel och ren, alltid välkammat hår. Alltid artig och uppför sig väl. Möjligtvis är han lite blyg men annars är han mycket välartad gosse.

Lina har lagt på luren. Hon betraktar den minimalistiska konsten som hänger på väggarna. Åsa har ett stort konstintresse som hon tyvärr inte delar med sin man som mest är intresserad av fotboll och snabba bilar. "Vafan är det här?" Mattias upplyser henne om den ukrainske konstnären som har målat verket. "Men jag menar det här skulle Ebba kunnat måla och så ramas det in och säljs för flera tusen. Mattias känner för att sätta dit henne i hennes okunskap. "Det skulle jag inte tro, det tar flera månader att måla varje liten krumelur och streck och färgerna blandas för hand med tolv pigment." Lina blänger surt på Mattias. Hon suckar och säger "whatever". Sen får hon något upplivat i blicken. "Mattias?" Mattias säger inget. "Mattias, du behöver slappna av lite, kom så går vi ut på altanen. "Lina tar honom i armen och drar honom ut genom glasdörren.

Det är kallt ute, det är ju i början av oktober och hösten börjar göra intåg på allvar. Lina börjar rota i tygkassen hon har slängd runt handleden. Hon plockar upp en liten plåtburk och tar fram en handrullad cigarett. När hon tänt cigaretten börjar en söt lukt sticka i Mattias näsa. Lina drar ett par djupa bloss. Hon får något lojt och simmigt i blicken. Hon sträcker över cigaretten till Mattias som avböjer. "Men Mattias du kommer att må jättebra om du bara slappnar av lite, go with the flow liksom. "Lina tar ett djupt bloss så kastar hon sig över Mattias som chockat öppnar munnen när hon trycker sina läppar mot hans. Hon blåser in röken och han börjar hosta och känner sig alldeles yr. Lina får en skrattattack. Mattias vet inte var han får kraften ifrån men plötsligt har han greppat tag om Linas handleder och släpar henne runt huset och kastar ut henne genom grinden. "Nu går du härifrån och kommer aldrig tillbaka. Har du förstått?" Lina tittar skräckslaget på honom. Hon reser sig och börjar gå iväg.
Framåt småtimmarna är Åsa och Anders hemma igen. Mattias ser på tv. "Var är Lina?" frågar Åsa. "Nä hon kände sig lite krasslig så hon gick hem" säger Mattias." Allt är som vanligt igen.


Om författaren

Författare:
Beatrice Wahlberg

Om artikeln

Publicerad: 29 apr 2010 13:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: