sourze.se

Arbetslägren i Maricopa County #1

Slaveriet i Förenta staterna är inte avskaffat. Det utförs av arbetsfångar. Låt mig ta er med till Maricopa County i Arizona och en man som kallar sig "världens tuffaste sheriff", Joe Arpaio.

Detta är en man som gjort sig känd för att fånga in så många "rötägg" som möjligt. Det spelar mindre roll om de arresterade är skyldiga eller ej. Det viktiga för sheriffens deputies konstaplar är nämligen att fylla en kvot. Eller snarare, att ta så många som det bara går. Riktiga skurkar, prostituerade, uteliggare, knarkare, folk med obetalda skulder och papperslösa. Alla åker in på häktet. I Maricopa County är det ett allvarligt brott att inte ha sitt pass tillhanda tjugofyra timmar om dygnet.

Sheriff Arpaio blev berömd år 2000 då han skickade ut sina fångar längs vägarna för att plocka skräp, klädda i svartvit-randiga kläder och fotkedjor samt förnedrande texter på ryggen. Inledningsvis inhystes fångarna i fängelser, men sheriffen kom på att det var billigare att bygga ett tältläger, "Tent City", i öknen för de ständigt ökande skarorna. Där ute går fångarna klädda i inget mer än rosa kalsonger. Jo, det skulle vara kedjorna som de bär runt sina händer och fötter förstås. Det blir upp till 50 grader i skuggan och de utför en massa oavlönat jobb, ungefär som forna tiders slavar.

Vissa fångar hamnar dock inte i tältlägret. De placeras istället i ett högsäkerhetshäkte. Anläggningen är full med kameror överallt. Inte heller här handlar det om dömda fångar. Kom ihåg att detta är ett häkte. Ändå behandlas alla interner som vore de dömda mördare. Eller värre. Redan tidigt beslutade sheriffen att dra in de häktades rätt till grundläggande nöjen som att dricka kaffe, röka, titta på tv eller läsa tidningar. Det enda "kulturella" utbudet består av de biblar som fångarna får att läsa. Den mat de får är med flit tillagad för att vara så äcklig som möjligt och serveras bara två gånger om dagen. Det ska inte vara en semester att sitta på kåken.

Då ett tv-team från tyska RTL besökte häktet visade vakterna hur de övade på att slå ner "oroligheter". Vakterna var beväpnade med hagelgevär, elpistoler och vanliga pistoler. De visade för tv-teamet hur de stormade en cell och pepprade en docka full med kulor. "Det blir oroligheter ibland" berättade en vakt. Han sade vidare att han såg fram mot det och tyckte att det var en kul variation i de dagliga rutinerna. Det är hårhandskarna på, bokstavligt talat, och vakterna tvekar inte att använda sina vapen.

Tv-teamet fick sen följa med in i ett uppehållsrum. De intagna låg med ansiktet mot golvet. De fick inte titta upp på vakterna. Då fick de slag med batonger. Efteråt visade en fånge att han var full med blåmärken från batongslag. Han satt inne på förundersökning för att inte ha betalt vårdnad för sitt barn i rättan tid. Flera fångar har dött under sin tid i Joe Arpaios förvar. Häktet är fullt av fotografier på sheriffen så att de intagna alltid vet att han vakar över dem.

Tv-teamet följde även med en av sheriffens deputies när denne åkte på runda för att hämta in nya fångar. Snart fick de syn på en man med en husvagn. Deputien stannade bilen och gick fram till mannen. "Vad sysslar du med här då?" frågade han mannen. Mannen mumlade något svar om att han inte har gjort något. Då började deputien rota igenom hans saker. "Dig har jag tagit förr" berättade han för mannen. Plötsligt hittade han en pipa bland mannens tillhörigheter. Detta räckte som bevis för att mannen höll på med olagligheter. Deputien satte på handfängsel och tryckte ner mannen mot motorhuven medan han förklarade att han skulle ta med honom till häktet.

Men bilens baksäte hade två platser och mannen med husvagnen hade en kompis. Således åkte även kompisen in i baksätet, utan bevis eller ens misstanke om brott. Då kompisen protesterade och sade att han inte hade begått några oegentligheter blev deputien förbannad. "Du har inga rättigheter. Du ska inte ens titta på mig" sade han till mannen. Sitter man i hans bil får man räkna med glåpord och förnedring. Sedan gjorde deputien ett anrop på sin radio om att han hade hittat två "douche bags" ungefär "skitstövlar" som han skulle ta med till häktet. Så lite krävs i Maricopa County för att förlora sin frihet.

En person som på fel tidpunkt befinner sig på fel plats kan räkna med att tillbringa tid på säkerhetshäktet eller i tältstaden. Vem som helst kan när som helst åka dit. Brottsling eller ej, det är mindre viktigt. Deputien berättade för tv-teamet att han kan ta in en människa om han så misstänker denne för att ljuga, även om det handlar om personliga saker som vare sig rör honom eller lagen. "Ingen ljuger för mig" sade han. "Då åker dom in." Och han tvekar inte att ta i med våld mot sina utvalda "skitstövlar". Gillar han dem inte så åker de in och bråkar de så får de stryk. Ingen går säker. Ingen rättssäkerhet finns att tala om. Så kan det gå till i "the land of the free, home of the brave".

Det händer ofta att deputierna genomför större räder mot eftersökta brottslingar eller immigranter. Är det en eftersökt person som det handlar om till exempel för "flykt från böter" så händer det att deputien överlämnar den infångade till en "bounty hunter" prisjägare. På så sätt sparar man lite pappersexercis. Och pappersexercis är inget som den hårde sheriffen gillar. Trots att han påstår att brottsligheten har minskat under hans tid som sheriff visar oberoende rapporter på motsatsen. Och detta till skenande offentliga kostnader. Detta fnyser han åt. Själv presenterar han inga rapporter alls.

Sheriff Arpaio håller till i ett kontor på 19:e våningen i banken Wells Fargos skyskrapa i centrala Phoenix. Han går ständigt klädd i kostym och slips med en slipsnål föreställande en pistol i guld. Han skäms inte att säga att han ogillar media som styrs av "liberaler och kommunister", föraktar Europa eller misstror det nya styret i USA. Sheriffen har blivit återvald på fyraårsmandat sedan 1993, så det är tydligt att vissa medborgare gillar hans "tuffa tag". Men då skall man minnas att en stor andel av invånarna i Maricopa County saknar rösträtt därför att de ironiskt nog har suttit inne eller för att de är "illegala invandrare". Just de så kallade illegala invandrarna är en viktig punkt i sheriffens program och den vattendelare som fått en stor del av invånarna att börja ifrågasätta hans metoder.

Så länge det enbart handlade om att misshandla, smäda eller förnedra "skitstövlarna" så tyckte många att han gjorde ett bra jobb. Detta trots att brottsligheten som sagt ökat i Maricopa County under hans tid. Men då han valde att fokusera på människor som bryter på andra språk och har annan hudfärg började vissa människor inse att han hade gått alldeles för långt. Men sheriffen hymlar inte med sin inställning till immigranterna. Det är bättre att mexikanerna sitter inne än att de tar de "riktiga" amerikanernas jobb, menar han. Där kan de göra gratisjobb. Sen blir de utvisade till Mexiko. Han bestämmer vilka som är "illegala" genom en metod som faktiskt är illegal i USA – rasprofilering. Även barn drabbas av sheriffens metoder. Och det spelar inte ens någon roll om de är födda i USA och inte talar spanska. Saknar de uppehållstillstånd så är de enligt hans definition brottslingar.

Gå till "Arbetslägren i Maricopa County #2"


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2010 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: