sourze.se

Våga ta utmaningen!

Huruvida Sverigedemokraterna SD ska få kampanja på skolor och hålla klasspresentationer under den kommande valrörelsen har debatterats mycket den senaste tiden.

Den 14/4 skriver SMT att gymnasieskolorna i Eksjö och i Vetlanda inte låter SD hålla klasspresentationer eller delta i skoldebatterna, utan endast hålla speakers corner. Klasspresentationerna tillägnas bara de etablerade partierna inom Sveriges riksdag. Det finns mycket att försvara detta ställningstagande med, till exempel: De etablerade riksdagspartierna speglar den svenska valmanskårens senaste önskemål och ska man då låta ett – än så länge- oetablerat parti få delta i debatten, bör de andra utomparlamentariska partierna också få göra det. Kommer däremot Sverigedemokraterna in i riksdagen efter årets val, bör de hädanefter ges samma utrymmen som de etablerade partierna har.

Skolans förbud kan också hänvisas till att SD inte står för en politik som är förenlig med skolverkets grundläggande demokratiska värderingar. Enligt dessa ska en skola vara öppen för skilda uppfattningar och ge eleven möjlighet att göra personliga ställningstaganden. Den ska också vara utformad i överenskommelse med demokratiska värderingar, motståndstagande mot sådant som strider emot dessa värderingar ska också tas.

Man kan ändå ha invändningar emot skolornas ställningstagande. Sverigedemokraterna utgör just nu en betydande roll i årets valrörelse. Därför bör också offentliga debatter tas med partiet. Drygt en halv miljon unga människor ska i höst rösta för första gången och denna målgrupp utgör en betydande del av den mäktiga kategorin marginalväljare. De kanske väljer SD, fastän att partiet nekats inträde på skolforumen och om så blir fallet har skolan misslyckats med sitt mål i alla fall.

Under Sverigedemokraternas ungefär 25-åriga existens har partiet till det yttre gjort sig rumsrena tack vare att en före detta partiledare, Anders Klarström, tidigare aktiv nazist, fått efterträdare med rötter ur de etablerade partierna. Klädsel och retorik har sofistikerats bland partiets representanter. Dessa faktorer inger större förtroende hos unga väljare, än vad tidigare företrädare gjort.

Är det då klokt att inte låta partiet debattera på skolorna, när de ändå kan få dessa väljare i höst, på annat håll? Den antirasistiska stiftelsen Expo, utgav 2007 ett litet debatthäfte "SD har fel", bestående av råd och tips på hur man kan bemöta SD:s argument. Häftet var särskilt tillägnat gymnasieskolans elever. Med denna bok och dess motargument skulle gymnasister som inte delar SD:s politik kunna avslöja och motbevisa partiets bevisfattiga argument och politik och säga: Upp till bevis sverigedemokrater!


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2010 11:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: