sourze.se
Artikelbild

Vulkanaskan blottar samhällets sårbarhet

Askan från vulkanen stoppar stora delar av flygtrafiken i Europa, vilket skapar stora problem. Såväl folkpartister som centerpartister försöker nu skrämma upp människor med att det är så här Miljöpartiet vill se samhället i framtiden.

Det sprids just nu lögner om att Miljöpartiet vill förbjuda flyg. Det är inte sant. Vi tror däremot att en hel del av dagens flygresor kan göras överflödiga genom satsningar på höghastighetståg och modern videokommunikation. För att flyget ska kunna användas där det verkligen gör nytta - på långa avstånd och där tidsvinsten är stor - så behöver vi minska på vårt flygande där det inte skulle behövas.

En lösning som Miljöpartiet vill se är en stor satsning på höghastighetsbanor för tåg i Sverige. Med höghastighetståg tar det två timmar att resa mellan Stockholm och Göteborg. Det är den sträcka det flygs mest på inom Sverige. Med en restid på två timmar försämras flygets konkurrenskraft avsevärt. Om flyget dessutom åläggs att betala sina miljökostnader, samtidigt som tågtrafiken får en bättre prisbild, så kommer konkurrensen att vara helt till tågets fördel.

Höghastighetståg ska också knyta samman Sveriges tre största städer samt Oslo och Köpenhamn. Det skulle göra Norden till en betydligt mer konkurrenskraftig region, minska miljöbelastningen och minska sårbarheten.

Det skulle, som vi ser det, göra inrikesflyg onödigt söder om Sundsvall. Vem vill göra sig besväret att ta sig ut till flygplatsen, vänta på flyget, checka in med alla krångligheter det innebär numera, sitta avskärmad från omvärlden under resan och sen vänta på sitt bagage, när alternativet är att åka i 250 km i timmen i en bekväm tågstol hela vägen från stadscentrum till stadscentrum, med fritt internet, möjlighet att röra på benen, ingen incheckning och bagaget på hyllan bredvid?

I Europa driver vi gröna gemensamt att alla EU:s huvudstäder ska få förbindelser med höghastighetståg. Redan idag går det att åka London- Bryssel på tre timmar, ungefär den tid det tar att äta en tre rätters middag i lugn och ro. Höghastighetståg skulle göra det möjligt att resa på ett miljöbättre sätt än flyget. Många länder satsar på detta redan idag, men inte Sverige.

Videokommunikation växer som aldrig tidigare. Många stora företag har antagit nya resepolicies där förstahandsalternativet är resfria möten. TeliaSonera har exempelvis sparat stora summor pengar på den strategin och har bland de mest moderna mötesanläggningar för fjärrmöten som finns idag. Pengar sparas, personalen kan ägna tid åt annat än resor och miljöbelastningen minskar. Det kan naturligtvis inte ersätta alla resor, men en hel del.

I Norge har staten redan gjort en genomgång av möjligheterna att ersätta tjänsteresor inom staten och myndigheterna med fjärrmötesteknik. Sverige borde göra detsamma.

Vulkanaskan blottar samhällets sårbarhet. De närmaste åren finns en överhängande risk för att världen även drabbas av kraftigt höjda oljepriser. Det ställer höga krav på oss politiker att satsa på effektiva, fossilfria transporter. Flyget behövs definitivt, men för många av resorna finns möjlighet att skapa andra alternativ.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2010 13:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: