sourze.se
Artikelbild

Unga tjejer otryggast i Anderssons jobbsverige

"I Magnus Anderssons CUF Sverige, ska tjejer vara tacksamma för de timmar de kan få, annars ska de skuldbeläggas för att de skapar arbetslöshet."

Med anledning av det nya handelsavtalet, skrev CUF-ordföranden Magnus Andersson härom veckan att Handelsanställdas förbund försvårar för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Orsaken: att facket i avtalsförhandlingarna kämpade för att få upp lönerna, få till en jämställdhetspott och komma från de otrygga anställningarna och de ofrivilliga deltiderna som framförallt drabbar unga tjejer. På punkt efter punkt angriper alltså Magnus Andersson de åtgärder som ökar jämställdheten på arbetsmarknaden.

Sverige har förändrats. Mina föräldrar har ingen högre utbildning, men kunde ändå få fast jobb efter gymnasiet. Det fördes en politik för full sysselsättning, och även om det fanns problem även då, så utvecklades arbetsmarknaden, landet byggdes mer jämlikt. I och med dagisutbyggnaden, kunde fler kvinnor komma ut på arbetsmarknaden. Vi som är unga idag har istället fått växa upp under decennier av försämringar och tuffast är det på många sätt för unga tjejer. Varannan ung LO-tjej har en otrygg visstidsanställning. Det innebär att man har liten makt över sitt arbete och sitt liv. Man vet inte hur länge man får jobba kvar och det gör det svårt att stå upp för sina rättigheter, klaga på en dålig arbetsmiljö eller protestera mot sexuella trakasserier. Man vet att den som bråkar får gå.

Andersson vill försvaga lagen om anställningsskydd, men i realiteten omfattas unga sällan av LAS. Verkligheten är så krass att man kan bli kickad på dagen, genom att arbetsgivaren helt enkelt ringer in någon annan. Med regeringens nya "allmänna visstidsanställning" har arbetsgivaren fått ännu större möjligheter att anställa tidsbegränsat. Idag har arbetsgivare i praktiken fem års ångerrätt på unga anställda. Hur mycket otryggare vill Andersson ha den svenska arbetsmarknaden?

För kvinnor är också de många ofrivilliga deltiderna ett stort problem. Nio av tio deltidsanställda är kvinnor. Förutom att det är svårt att försörja sig på deltidsarbete, straffas man också genom att grundlönen blir lägre. I snitt är deltidslönerna 1 200 kronor lägre än för heltidsanställda, uppräknat till heltidslön. Som sur grädde på moset, har regeringen försämrat villkoren för dem som är deltidsarbetslösa och gjort det svårare att stämpla upp till heltid. Men i Magnus Anderssons Sverige, ska tjejer vara tacksamma för de timmar de kan få, annars ska de skuldbeläggas för att de skapar arbetslöshet. Han skriver:

"Handels kräver också rätt till heltid, vilket självklart skulle göra att många som idag jobbar deltid inte skulle få jobba kvar, eftersom det inte blir fler jobb, snarare färre, av att vissa får jobba heltid."


Är arbetslösheten butiksanställda tjejers fel, om de vill jobba heltid för att kunna leva på sin lön?

Arbetslösheten måste vi lösa genom investeringar. Ungdomsarbetslösheten kräver stärkta yrkesutbildningar, med rätt till praktik och lärlingsplatser. Avgörande är också att vi gör upp med otryggheten - fasta heltidsjobb måste bli norm. Det är en uppgift en kommande feministisk rödgrön regering snarast måste ta itu med.

Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Ida Gabrielsson

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2010 15:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: