sourze.se
Artikelbild

Fackförbundet Handels motarbetar unga

De närmsta månaderna kommer en stor del av diskussionen kring arbetsmarknaden att kretsa runt de nya löneavtalen. När arbetslösheten ökar, mest bland unga, är det nödvändigt att fackföreningsrörelsen tar ansvar. Handels gör det knappast.

Handels gör nu sitt bästa för att försvåra för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Nu varslar man om strejk för att sätta tryck på arbetsgivarsidan i avtalsförhandlingarna.

Arbetsmarknaden är ett skämt. Det är inte möjligt för unga att välja en relativt låg ingångslön för att kunna få ett första jobb och sen snabbt kunna göra lönekarriär. Unga får inte konkurrera med sitt driv, sin kompetens och sin utbildning, det sätter lagstiftningen stopp för. Det börjar likna en parodi där unga människor ska hållas så långt borta från arbetsmarknaden som möjligt.

Handels gör sitt för att det ska bli ännu värre. Ett av Handels viktigaste krav är att höja minimilönerna med 620 kronor och dessutom ha en låglönepott på 125 kronor i detaljhandeln. På så sätt blir löneskillnaderna ännu mindre mellan nyanställda och de med flera års erfarenhet, vilket vid en första anblick säkert kan framstå som bra, men i längden innebär det att unga får ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Unga som söker sitt första jobb har inte arbetslivserfarenhet. Att en arbetsgivare då väljer någon med erfarenhet när lönekostnaden i princip blir desamma är inte särskilt konstigt. Höjda minimilöner leder med andra ord till högre ungdomsarbetslöshet, något som inte bara gäller i Sverige, utan också i andra länder.

Men det räcker inte med det. Att Lagen om anställningsskydd LAS gör att unga får svårare att få jobb vet vi. Den gör dessutom så att den som senast anställdes är den som får sparken först när företag tvingas säga upp någon, att det är unga är ingen hemlighet. Nu vill Handels göra det svårare för arbetsgivare att göra avsteg från denna lagstiftning, det är deras andra krav i avtalsrörelsen. Man kräver också rätt till heltid, vilket självklart skulle göra att många som idag jobbar deltid inte skulle få jobba kvar, eftersom det inte blir fler jobb, snarare färre, av att vissa får jobba heltid. Och den som tror att det är unga människor som idag har extrajobb eller jobbar deltid som får vara kvar om man tvingas anställa alla på heltid har en mycket naiv syn på saker och ting.

Om Sverige ska kunna skapa fler jobb för unga måste vi inse att LAS är ett stort problem och vi måste se till att det blir möjligt att kunna börja jobba på en lite lägre lön och sen jobba sig uppåt. Handels bevisar återigen att man är en betongkloss som bara försvarar äldre människor som redan har jobb, men struntar i ungdomar som inget hellre vill än att komma in på arbetsmarknaden, få sitt första jobb, sin första lön och arbetslivserfarenhet.

Frågan är: Hur hög ungdomsarbetslöshet vill Handels ha?

Jag är väl medveten om att det är kontroversiellt att som politiskt aktiv lägga sig i avtalsrörelsen. Men när Handels bara försvarar dem som redan har jobb och unga människor i allt större utsträckning lämnar fackförbunden, så behövs det någon som talar för de unga som inget hellre vill än att komma in på arbetsmarknaden. Om ingen annan gör det så ska jag och Centerpartiets Ungdomsförbund ta den fajten.


Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Magnus Andersson

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2010 13:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: