sourze.se

A-kassans tröghet får honom att tappa livslusten

Han har blivit friställd och arbetslöshetskassan godkänner inte hans arbetsgivares intyg. Skafferiet är tomt sedan tio dagar och bensinen slut. Min mobil piper, jag får det ena nöd-SMS:et efter det andra.

”Jag är hungrig, har inte ätit på 10 dagar, har inte betalat hyran, får inte låna mera pengar.”

Jag strosar och gör min veckohandling efter handlingslista.
Går längs mataffärens välfyllda hyllor och får SMS efter SMS.
Vad ska jag svara?

Han har blivit friställd och arbetslöshetskassan godkänner inte hans arbetsgivares intyg. Han har skickat in det fem gånger nu och är desperat och ledsen. Det är något som inte godkänns varje gång han skickar in, och nu är skafferiet tomt sedan tio dagar. Han kan inte ta sej nånstans för bensinkortet är inte betalt. Han ligger i soffan framför TV:n dygnet runt. Orkar inte ens söka jobb längre för han är hungrig, har ingen bensin och kan inte ta sej nånstans.

Han har ingen familj, är ensamstående och vuxen utan riktigt goda vänner. Jag som är på andra sidan jorden är den han vänder sej till! Jag kan ju bara svara på hans SMS. Jag kan inget göra.

”Vad vill dom jag ska göra?”
”Min fd skitarbetsgivare fattar ju inte att fylla i korrekt”
”Sociala, men då ska jag ju utredas och jag tjänade pengar förra året.”
”Jag orkar inte längre, va faan ska jag göra?”
”Jag vill ju bara ha ett jobb igen!”
”Hungrig och har fanimej liggsår eftersom jag sover framför TV:n och är så hungrig.”
”Ska jag hoppa eller klättra upp på ett tåg o ta i elkablarna?”

Vad svarar man?

Jag har inga pengar att skicka och kan inte laga extra middagsmat då jag ju bor långt borta. Försöker med ett: ”Sök jobb i Norge”, men han är hungrig och kan inte ens ta sej dit. Försöker skoja lite lätt om att då är du nykter och rökfri nu för tiden. Han jobbar i byggsvängen och dricker för mycket enligt mina mått mätt, men han har alltid jobbat och skött sitt.

Den långa administrationstiden på A-kassorna får landet och dess innevånare att bli sjuka av oro och fundera på självmord.

Det här är ju en skattebetalare som blivit friställd, se för fan till att han har mat och bensinpengar så att han kan ta sig ut och söka jobb igen! Han har betalat för vårt sociala skyddsnät med sina skattepengar under många år och nu gråter han. Han kommer nog inte att få ett jobberbjudande liggandes hungrig i vardagsrummet väntandes på att bli vräkt.

När hans SMS upphör komma, har hans telefon då stängts av eller har han hoppat från balkongen? Jag läser tidningarna på nätet och undrar om det ens skulle skrivas om, då han ju inte har någon anhörig eller nära vän, förutom jag då, som sitter på andra sidan jorden.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2010 12:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: