sourze.se

Greker och tyskar på kollisionskurs

"Inte har greker och tyskar ändrat sig sen Platons tid. Det är därför som de är så osams i dagens EU."

Inte vill man göra sig löjlig inför framtidens människor och få rykte om sig att ha varit en arbetsnarkoman. Det är synd om tyskarna att de har så taskiga gener och brås på den där Martin Luther som tyckte att livets höjdpunkt och mening var att arbeta i sitt anletes svett, särskilt på övertid. Luther hade inte mycket gemensamt med Platon som sa "arbete alltid är främmande för varje mänskligt värde och antitesen till det som är grundläggande för människan."

Att tyskar och sydeuropéer är olika märktes under andra världskriget. Italienarna var inte mycket till krigare jämfört med de väldrillade och heltända tyskarna som tog ut sig till sista blodsdroppen. Inte har greker och tyskar ändrat sig sen Platons tid. Det är därför som de är så osams i dagens EU. Grekerna gör allt för att smita ifrån arbetet och sätta sig på kaféerna och njuta av livet. Tyskarna jobbar i stället och säljer grejer på kredit till grekerna. Frågan är om det är särskilt smart.

Nu vet varken greker eller tyskar vad livet går ut på. Men grekerna vet åtminstone att arbete inte är livets enda mening. Så långt har inte tyskarna kommit i sitt tänkande. Möjligen spelar klimatet en avgörande roll. Grekerna kan vistas utomhus större delen av året medan det gråkalla vädret i Nordeuropa knappast inbjuder till kaféliv. Det enda man kan göra är att arbeta. Tyskarna har det verkligen inte lätt. Tyska tänkare som Kant, Hegel och Schopenhauer var inte precis några muntergökar jämfört med Sokrates och hans gäng.

Det kommer att hända mycket i framtidens Europa. Sociala och kulturella skillnader kommer att göra framtiden extra spännande och konfliktfylld. Det är tur att fotbollen finns så att vi kan avreagera oss på landskamper och under de många mästerskapen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2010 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: