sourze.se

Avslöja alla DDR-kramare!

Östtyskarnas stasiarkiv var förvisso imponerande. Men Sverige borde upprätta ett liknade arkiv över alla svenskar.

Per Landin har skrivit ett intressant inlägg i DN Öppna locket där han pläderar för att SÄPO ska öppna stasiarkivet och avslöja alla inblandade svenskar. Enligt Landin ska man inte hänvisa till "omsorgen om enskilda personer" utan allt ska fram i ljuset. En liknande plädering gör några borgerliga riksdagsledamöter. Här gäller det att avslöja alla ideologiskt förvillade personer som en gång hejade på DDR. Snart är valrörelsen i full gång, men det är betydligt viktigare att dra fram vad som hände för 40 år sen än att debattera ungdomsarbetslösheten och kaoset inom transportsektorn. Landin antyder att Lennart Bodström har nåt att dölja. Så här kan det hända spännande saker i höst.

Man kan konstatera att Östtyskland hade oturen att kollapsa före den riktiga datarevolutionen. Deras stasiarkiv var verkligen tungrott och primitivt. Tänk om de haft tillgång till ett effektivt datasystem! Men det har ju den svenska regeringen. Så nu är det dags att bygga upp en databas över alla svenskar. Eftersom man inte behöver hänvisa till omsorgen om enskilda personer så kommer det att bli ett imponerande arkiv. Och man behöver bara trycka på en tangent och upp kommer datafilen med en förteckning över alla knäppskallar som var DDR-kramare. Självklart finns det en fil med förteckning över alla medlemmar i gamla SKP. Och så alla svenskar som rest till gamla Sovjet 1917-1989. Jag reste dit 1960, så jag hoppas att jag får vara med i det registret.

SCB:s databas är förvisso imponerande, men det innehåller ju bara siffror. Det blir nåt helt annat med regeringens databas. Där är det människor av kött och blod. Så det ska bli intressant att få reda på alla som åkt dit för rattfylleri och alla kändisar som suttit på torken. USA kräver ju fingeravtryck på alla som reser in i landet. Det kommer att bli likadant här. Allt ska registreras. Att det nu finns folk som förespråkar att man inte ska behöva ta nån hänsyn till andra är nåt nytt i Sverige. Men det här är nog bara början. Datasamhället är bara 20 år gammalt. Hur det ser ut om 100 år är mycket svårt att föreställa sig. Men då kan man nog få reda på allt om alla. Det där med den personliga integriteten är nåt gammalmodigt som tillhör forntiden.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2010 10:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: