sourze.se

Vägen till Oslo #1

Melodifestivalen har dragit i gång, men vi är inte ensamma. Flera länder har redan valt låtar till Eurovision Song Contest och jag ska presentera bidragen i en artikelserie på fem delar.

Under tiden vi har fullt upp med Melodifestivalen så har också andra länder börjat välja låtar till det kommande Eurovision Song Contest i Oslo. Jag tänkte börja med att presentera åtta bidrag i varje del, och ge dem ett betyg mellan ett och fem. I den femte och avslutande delen ska jag presenterat alla länders bidrag och säga min åsikt om dem.

*


AlbanienVi böjar i Albanien, som alltid väljer sitt bidrag redan i december. De har valt den 29-åriga sångerskan Juliana Pasha och hennes låt heter "Nuk Mundem Pa Ty", men kommer att framföras på engelska med titeln "Its All About You". Låten är en popdänga med influenser av Britney Spears "Womanizer" och är ganska bra i mitt tycke. Albanien har nog en bra chans att gå vidare till final, men den har nog ingen chans att vinna i Oslo. Albanien tävlar i den första semifinalen Sverige är i den andra.

Betyg: 3p

*


SchweizVi går till Schweiz, som skickar en av sina populärare artister. Michael von der Heide heter han och sjunger låten "Il Pleut De lOr", som alltså betyder "det regnar guld" och det passar ju faktiskt i OS-tider. Låten går i typisk gammelschlagerstil och påminner lite grann om Lena Philipssons "Det gör ont" i vissa partier. Dock blir låten ganska tråkig i längden, trots en refräng som sätter sig rätt okej. Schweiz tävlar tillsammans med Sverige i den andra semifinalen.

Betyg: 2p

*


FinlandDet första nordiska land som blev klart var Finland, som i sin uttagning som vanligt hade många rocklåtar, men det blev faktiskt en skräll som tog hem segern. Tjejduon Kuunkuiskaajat vann med låten "Työlki Ellää" som betyder på ett ungefär "Man kan leva på att arbeta". Låten påminner starkt om den internetplåga som gick varm på Youtube för ett antal år sen, kallad "Ievas Polka". Jag tycker inte alls om den här låten, tycker den mest är fånig och jobbig i längden. Jag tror faktiskt att Finland får det jobbigt med att gå vidare till final med den här låten. Finland tävlar i den första semifinalen.

Betyg: 0p

*


NorgeDå är det dags för Norges bidrag på hemmaplan. Låten heter "My Heart Is Yours" och framförs av doldisen Didrik Solli-Tangen som trollband hela Norge och ska representera landet i Tävlingen. Låten är bland annat skriven av Fredrik Kempe, som vunnit Melodifestivalen två år på raken nu här i Sverige. Detta är en mäktig powerballad, inte alls långt ifrån "My Heart Will Go On" med Celine Dion och "You Raise Me Up" med Josh Groban. Låten är bra och kommer nog få en hel del poäng från jurygrupperna i Europa. Det finns kanske en chans att Norge vinner igen... Norge slipper tävla i semifinalerna eftersom de är värdnation och därför direktkvalada till final. Dock röstar Norge i den andra semifinalen!

Betyg: 4p

*


DanmarkDanmark skickar en riktig kopia av Magnus Bäcklund och en asiatisk Jessica Andersson i denna Fame-inspirerande låt. Låten heter "In A Moment Like This" och duon heter Chanée & Nevergreen. Låtens bakgrund har också stora likheter med Tina Turners "Simply The Best". Bidraget är inte dåligt, dock känns det precis som att man har hört detta förr och det gör det lite tråkig. Danmark tävlar i Semifinal två, med Sverige alltså.

Betyg: 2p

*


IslandLika bra att ta alla nordiska länder på rad här. Förra året kom Island tvåa efter Norge med underbara Yohanna och hennes "Is It True?". I år tänker man ta revansch med att ta en av körsångerskorna från förra året, nämligen Hera Björk och hennes franskklingande discodänga "Je Ne Sais Quoi". Låten känns som typisk Isländsk schlagerpop och påminner starkt om deras bidrag från 2008, "This Is My Life". Detta är en bra låt, typisk för Eurovision, men det är kanske just det som gör att det känns tråkigt. Jag vill nog höra något nytt istället för samma slags låtar hela tiden. Sen att de använder sig av franska i refrängen känns löjligt efter att Sverige gjorde det förra året. Island tävlar i den första semifinalen.

Betyg: 3p

*


CypernVi går söderut nu och till Cypern, som haft stora problem på senare år och inte varit till final sen 2005. I år tar man hjälp genom att välja en sångare från Wales, Jon Lilygreen och tillsammans med The Islanders sjunger han låten "Life Looks Better In Spring". Låten känns som en väldigt typisk brittisk popballad, som vanligen Irland eller Storbritannien skulle skicka. Låten är faktiskt riktigt bra och tack vare att juryn ger 50 av poängen i semifinalerna så tror jag den har en bra chans att gå vidare. Klart Cyperns bästa låt på ett bra tag! Cypern tävlar i den andra semifinalen.

Betyg: 4p

*


NederländernaVi avslutar med Nederländerna och låten "Ik Ben Verliefd Shalalie" med 16-åriga Sieneke. Låten är skriven av Pierre Kartner, som skrivit musiken till barnserien Smurfarna. Låten är en typisk gammelschlager med orgel i bakgrunden. Om ni frågar mig så tycker jag att det här är en hemsk låt. Den hör inte hemma i en Eurovision på 2010-talet. Holland har skickat värre och värre låtar för varje år och jag tror nog att de struntar helt och hållet i Eurovision, vilket förstås är tråkigt eftersom det förstör tävlingen. Nederländerna tävlar i den andra semifinalen.

Betyg: En fet nolla.

*


Det var alltså de första åtta bidragen till årets Eurovision Song Contest! När åtta nya har valts kommer nästa del, med bland annat låtar från Armenien, Polen och Spanien.


Om författaren

Författare:
Adam Pettersson

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2010 11:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: