sourze.se
Artikelbild

Ta debatten om asylpolitiken

"I den politiska diskussionen höjs röster om att våga ta debatten mot Sverigedemokraterna. Däremot är det få som kräver att de partier som är ansvariga för det haveri som drabbat asylpolitiken står upp för vad de beslutat om."

Under många års tid har integrations- och migrationsfrågor inte prioriterats i den politiska debatten. Etablerade politiska partier har inte pratat om frågorna, samtidigt som de genomfört förändringar som gått i en allt mer restriktiv riktning. Fokus ligger hela tiden på att ta debatten mot Sverigedemokraterna, men jag anser att det är dags att de etablerade partierna tar debatten om en human asylpolitik.

Den inhumana politik som förs idag av bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna är inte acceptabel. Människoliv förstörs och det minsta vi kan begära är att de som genomför de förändringar som leder till detta står upp för den politik som de bedriver.

Jag har deltagit i många debatter som handlar om asyl- och integrationspolitik. Ofta är arrangörerna invandrarföreningar eller föreningar som arbetar för människors lika värde och för en mer human asylpolitik. Tyvärr är ofta endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet representerade. De andra partiernas deltagande lyser med sin frånvaro. Asylfrågor prioriteras inte. Samtidigt styr Socialdemokraterna och Moderaterna asylpolitiken genom en gemensam järnaxel. De står bakom en restriktiv politik som innebär att människor som flytt från krig och förföljelse utvisas till oroshärdar runt om i världen.

Sverige har idag en väldigt restriktiv politik på asylområdet. För få får uppehållstillstånd trots skyddsbehov. Fortfarande arbetar samma personer kvar på Migrationsverket som för några år sedan firade utvisningsbeslut med champagne. Fortfarande utvisas apatiska barn för att de anses vara ”transportabla” eftersom de i sitt nästintill livlösa tillstånd lätt kan bäras på flygplanen och inte gör motstånd.

Ersättningarna till nyanlända har inte höjts på 13 år, vilket föranlett kritik från EU-kommissionen. Istället har hyresersättningarna till de nyanlända som väljer att skaffa ett eget boende under asylperioden sänkts och slutligen avskaffats. På detta sätt har trångboddheten, fattigdomen och segregationen ökat. Detta vägrar de ansvariga partierna att ta debatten om.

I den politiska diskussionen höjs röster om att våga ”ta debatten” mot Sverigedemokraterna, ett parti som inte är representerat i Riksdagen och inte har något inflytande eller ansvar över den alltmer restriktiva asylpolitik vi idag ser. Däremot är det få som kräver att de partier som är ansvariga för det haveri som drabbat asylpolitiken står upp för vad de beslutat om. Jag tycker att det är ett högst rimligt första steg.

Vi gröna vill ha en politik som utgår från medmänsklighet och respekt för de internationella konventioner som Sverige har skrivit under. Fler måste få stanna och färre utvisas. Svårt sjuka måste få stanna och asylprocessen effektiviseras samtidigt som vi inte får tumma på rättssäkerheten. Barns asylskäl måste tas på allvar och lagliga vägar för att ta sig in till EU upprättas. Vi vill även ha en amnesti för de som levt i Sverige utan papper i många år och inte omfattades av den tillfälliga asyllagen som vi gröna var med att driva igenom 2006.

Nu är det dags att vi alla står upp för medmänsklighet och inte accepterar främlingsfientlighet eller rasism, oavsett vilket håll det kommer ifrån. Nu skapar vi en asylpolitik att vara stolta över. Vi har alla samma rätt till vår gemensamma jord, så låt oss skapa en värld vi kan vara stolta över.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Maria Ferm

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2010 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: