sourze.se

OS är igång med herrturneringen i ishockey

USA matchades mot Schweiz för att kicka igång herrturneringen i ishockey borta i Vancouver. En afton som verkligen bjöd på hockeygodis. Här kommer jag att bjuda på en sammanfattning period för period.

Period 1

De första 20 minuterna av denna match började i ett finfint tempo, mycket fysiskt spel mixat med en del sköna dragningar. Framför allt var det de rödvita som smällde på mest och bäst, USA visade, ju längre perioden led, tendenser att ta upp sitt fysiska spel. De riktigt saftiga målchanserna var det inte många av, även om Schweizarna hade ett par lägen där det mycket väl kunde ha blivit rödvit ledning. Med 1.01 kvar av perioden dundrade Bobby Ryan in 1-0 till USA utan assist, rättvist till viss del men motståndarna kunde lika gärna ha gjort första målet.

Period 2

Andra akten av denna tillställning tar inte vid där den första slutade. Det är segt och lite slappt, vilket också resulterar i mindre spektakulära passningar och avslut. Schweiz första press i USA:s zon kom efter lite drygt tre minuter i princip, detta hjälpte dock inte eftersom David Backes satte 2-0 till USA efter 5.52, precis som första utan assist. Strax därefter får Amerikanarna ett powerplay, och denna gång smäller det med 28 sekunder kvar av det numerära överläget, 3-0 registreras för Ryan Malones räkning med assist av en annan Ryan med Suter som efternamn. Schweiz pressas tillbaka merparten av minuterna, det kommer dock en ljuspunkt runt tio minuter in i perioden då de rödvita får en två mot etta där de dock skjuter utanför mål, mer eller mindre deras bästa målchans. USA får senare ännu ett powerplay där trycket är fruktansvärt hårt mot Jonas Hiller i den Schweiziska kassen, dock ingen utdelning denna gång. 3-0 är vid denna tidpunkt inte mer än en rättvis ställning då de rödvita ser slutkörda ut och inte orkar ta ut sina tacklingar längre.

Period 3

Den sista delen är en betydligt jämnare historia, lagen utbyter chanser och för spelet i olika faser av perioden. Kanske skulle man kunna säga att Schweizarna bör ha satt ett par chanser och därmed också gjort sig själva en tjänst. De rödvita får dock lite medgång i och med USA:s första utvisning som kommer 4.49 in i sista akten. Det blir ett stabilt powerplay med en del fina passningar men alldeles för få skott. 8.32 åker Amerikanarna på en utvisning till som drabbar Joe Pavelski, detta powerplay för Schweizarna blir dock mycket hafsigt och slappt, långt ifrån lika mycket tryck mot motståndarkassen. Lite senare, närmare bestämt när 9.45 har gått så får européerna jubla, Roman Wick gör deras första mål i matchen, något som sedan skulle visa sig bli deras enda. USA vinner tillslut rättvist med 3-1 på grund av att de var med i matchen i alla 60 minuter.

Summering: Efter första kändes det som om att Schweiz mycket väl skulle kunna rubba USA, detta ändrades dock snabbt i andra där jänkarna tog tag i det hela och satte pricken över i:et. Tredje perioden var en mycket väl mixad blandning som lagen hade var sin del av, segern tillfaller ändå helt rättvist USA tillslut.